Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sturionii sălbatici, monitorizați printr-un sistem finanțat prin PNRR cu 10 milioane de euro

sturioni.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Tánczos Barna

 

 

Ministrul Mediului Tánczos Barna a anunțat implementarea unui sistem de monitorizare a sturionilor sălbatici de-a lungul Dunării de Jos. El a semnat marți contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 10 milioane de euro. Potrivit lui Tánczos Barna, prin acest sistem va fi eficientizată lupta împotriva braconajului.

În cadrul programului de monitorizare, sturionii sălbatici vor fi marcați cu emițătoare ultrasonice. „Până în vara anului 2024 vom avea un sistem de monitorizare, comunicare și transmitere de date operaționalizat, prin care îmbunătățim protecția acestei specii din apele Dunării”, a scris marți pe Facebook ministrul Mediului, potrivit Mediafax. Măsura va fi implementată de Ministerul Mediului și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului.

"Implementăm un sistem de monitorizare a sturionilor sălbatici de-a lungul Dunării de Jos. Am semnat astăzi contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 10 milioane de euro.  Prin acest sistem eficientizăm lupta împotriva braconajului în acord cu ținta „zero-toleranță pescuit ilegal'' setată Pactul verde european și a efectelor schimbărilor climatice, ce afectează populația de sturioni. Sturionii sălbatici vor fi marcați cu emițătoare ultrasonice pe o lingime de 1500 km a fluviului. Până în vara anului 2024 vom avea un sistem de monitorizare, comunicare și transmitere de date operaționalizat, prin care îmbunătățim protecția acestei specii din apele Dunării.", a scris ministrul Mediului pe pagina sa de socializare.