Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul AIEA, după inspecția la Centrala Nucleară Zaporijie: Camioane militare ruse, în camera turbinelor. Risc constant de incident nuclear

zaporojie-ucraina-ap22063104387718.jpg

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, fotografiată din satelit, 2 septembrie 2019. Forțele ruse au bombardat-o vineri, 4 martie 2022, declanșând un incendiu care a fost stins.
Sursa imaginii: 
Planet Labs PBC via Associated Press

Raportul Agenției de Energie Atomică, după inspecția la centrala nucleară Zaporijie, confirmă prezența camioanelor militare ruse în camera turbinelor.  Documentul, prezentat Consiliului de Securitate al ONU, arată că există un risc constant de incident nuclear și cere crearea unei zone de securitate a centralei, potrivit CNN.

„Echipa a observat prezența personalului, vehiculelor și echipamentelor militare rusești în diverse locuri din cadrul centralei nucleare din Zaporojie, inclusiv mai multe camioane militare la parterul halei de turbine a Unității 1 și a Unității 2 și vehicule militare staționate sub pasajul suprateran care leagă unitățile reactorului”, potrivit raportului citat de CNN.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că prezența personalului și a echipamentelor militare creează „circumstanțe foarte dificile” pentru personalul care încearcă să mențină operațiunile normale la centrală.

„Agentia recomandă ca sistemul de protecție fizică să fie operat așa cum a fost proiectat și licențiat și să se asigure funcționarea continuă a sistemelor de siguranță și securitate și operabilitatea sistemelor și echipamentelor de la Zaporojie”, potrivit raportului.

Principalele concluzii ale raportului:

  • Echipa AIEA confirmă prezența militarilor ruși în centrală, inclusiv a mai multor camioane militare pe parterul halelor de turbine de la Unitatea 1 și Unitatea 2. AIEA recomandă  îndepărtarea vehiculelor din zonele care ar putea interfera cu funcționarea sistemelor și echipamentelor de siguranță și securitate.
  • Bombardamentele în curs de desfășurare în apropierea centralei sunt “o amenințare constantă la adresa siguranței nucleare”.
  • Bombardamentele ar fi putut afecta structurile, sistemele și componentele legate de siguranță și ar fi putut cauza impacturi semnificative asupra siguranței, precum și pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului.
  • Au fost observate în mod direct avariile aduse drumului de acces, pereților și ferestrelor diferitelor clădiri din interiorul centralei.

În așteptarea încheierii conflictului este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear care ar decurge din distrugerea fizică a instalațiilor, în urma bombardamentelor, mai transmite AIEA.