Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de păsări flamingo la Jurilovca: ”E posibil să fi venit din Ucraina, din cauza războiului”

flamingo_delta.jpg

Păsări flamingo în zona Jurilovca, județul Tulcea, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Stefan Constantin

Un stol de câteva sute de păsări flamingo a fost observat, începând de săptămâna trecută, pe lacul Goloviţa, din apropierea satului tulcean Jurilovca, păsările exotice devenind un nou punct de atracţie pentru turişti.

Ştefan Constantin, organizator de excursii cu caiacul, a declarat, pentru AGERPRES, că păsările pot fi văzute doar în unele perioade :

"Ele fac naveta între lacurile de aici şi cele din judeţul vecin. Le plac suprafeţele întinse de apă, cu adâncimi mici. Am postat fotografii cu ele pe pagina mea de Facebook, iar una dintre cititoare, care este din Ucraina, a comentat că păsările vin din zona Herson, acolo unde era o colonie de flamingi. Este foarte posibil ca păsările să fi ajuns la noi din cauza războiului", a afirmat Ştefan Constantin.

Păsările flamingo au devenit un punct de atracţie pentru turişti, dar nu trebuie deranjate de aceştia :

"În anii trecuţi, păsările au fost gonite de dronele utilizate de fotografi. Acum nu se va putea întâmpla acelaşi lucru, datorită geografiei locului. Zona este o incintă îndiguită şi nu te poţi apropia la mai mult de 200-300 de metri, aşa că păsările se simt în siguranţă. Ele pot fi văzute de pe promontoriul din apropierea satului Jurilovca, dacă turiştii au un binoclu", a menţionat Ştefan Constantin.

Şi la finalul lunii mai a anului trecut, zeci de păsări flamingo au putut fi observate în mai multe zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, atât în judeţul Tulcea, cât şi în judeţul Constanţa.