
Mediu
O specie rară de nufăr din România, distrusă din cauza furtului de apă geotermală, salvată cu bani europeni
nuferi-lac-campus-oradea-universitate-05102021-1.jpeg

Cu o finanțare de aproape jumătate de milion de euro, câștigată într-un proiect european, cercetătorii au amenajat un habitat artificial în care floarea simbol a județului Bihor se dezvoltă și se înmulțește, spune la RFI, Adriana Totorean, redactor la eBihoreanul.ro.
Declinul rezervaţiei Pârâul Peța din Băile 1 Mai a început în decembrie 2011, când temperatura apei a scăzut brusc la 4 grade. Două luni mai târziu, lacul a îngheţat, pentru ca apoi, în timpul verii, să sece complet. Pentru nufăr, melcul termal și roșioara lui Racoviță a însemnat sfârşitul vieţii în acest habitat în care au crescut vreme de mii de ani.
Ani la rând, specialiștii au cerut autorităţilor să ia măsuri, arătând că secarea izvorului este un indicator că zăcământul de apă geotermală de sub staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai este în declin, iar de vină este consumul prea mare de apă şi exploatarea nelegală. Specialiştii s-au arătat convinşi că în cele două staţiuni există numeroase foraje de apă geotermală, unde consumul nici măcar nu este înregistrat. Autorităţile au găsit 8 asemenea foraje, au ordonat blindarea lor, mai spune Anca Totorean.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:
Articol în cadrul campaniei „Bani Europeni”, un proiect Freedom House România, în parteneriat cu RFI România și finanțat de Comisia Europeană.