Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egiptul, acuzat că subminează activitatea grupurilor de mediu înaintea summit-ului privind schimbările climatice

Inundațiile musonice din acest an din Pakistan, care au ucis peste 1.300 de oameni, sunt un exemplu al modului în care națiunile mai sărace trebuie să suporte cele mai devastatoare consecințe ale schimbărilor climate.

Inundațiile musonice din acest an din Pakistan, care au ucis peste 1.300 de oameni, sunt un exemplu al modului în care națiunile mai sărace trebuie să suporte cele mai devastatoare consecințe ale schimbărilor climatice.
Sursa imaginii: 
Fareed Khan/AP via RFI

Human Rights Watch (HRW) a acuzat guvernul egiptean că subminează activitatea grupurilor de mediu cu două luni înainte ca țara să găzduiască mult așteptatul summit global al ONU, COP27.

Aproximativ 200 de națiuni vor participa la Conferința anuală a părților din orașul Sharm el-Sheikh de la Marea Roșie, alături de sute de observatori și ONG-uri.

„Guvernul egiptean a impus obstacole în materie de finanțare, cercetare și înregistrare, care au slăbit grupurile locale de mediu, forțându-i pe unii activiști să plece din țară, iar pe alții să renunțe la o muncă importantă”, a declarat Richard Pearshouse, directorul de mediu al HRW.

Astfel de restricții au încălcat drepturile la libertate de întrunire și au amenințat capacitatea Egiptului de a-și respecta angajamentele în calitate de gazdă a Cop27 din noiembrie, a adăugat HRW.

Activiștii „se tem”

Grupul pentru drepturile omului a declarat că și-a obținut informațiile după ce a vorbit cu 13 activiști, academicieni, oameni de știință și jurnaliști implicați în acțiunile climatice din Egipt.

Sursele sale, care rămân anonime, au precizat că activiștii se tem să atragă atenția asupra problemelor, inclusiv poluarea industrială și implicarea armatei în „forme distrugătoare de exploatare”, dar și marile proiecte de infrastructură.

Criticii au condamnat situația drepturilor din Egipt sub președinția lui Abdel Fattah al-Sisi, care l-a demis pe președintele Mohamed Morsi în 2013, înainte de a deveni șef de stat un an mai târziu.  

Se presupune că țara are aproximativ 60.000 de prizonieri politici, mulți fiind acuzați de „difuzare de știri false”.

În ciuda criticilor, autoritățile egiptene au făcut eforturi ca țările industrializate care contribuie la poluare să-și ia angajamentul de a ajuta națiunile africane în curs de dezvoltare să facă față impactului schimbărilor climatice.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI