Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiză Ecopolis: Elevii din 27 de școli din Capitală, expuși zilnic la concentrații mult peste limita normală de particule în suspensie PM 10 și PM 2,5

poluare.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Elevii din 27 de școli din Capitală sunt expuși zilnic la concentrații mult peste limita normală de particule în suspensie- PM10 și PM2,5-  amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid- care trec prin nas și gât şi pătrund în plămâni, provocând inflamații și intoxicări. Este concluzia raportului de analiză a calității aerului în București în 2021-2022 realizat de Centrul pentru Politici Durbaile Ecopolis, care a monitorizat timp de 2 ani aceste școli. De departe, cel mai poluat aer este în zona Școlii Nr. 163 din Giulești și al Școlii George Călinescu, din sectorul 5, potrivit senzorilor de monitorizare AerLive, amplasați în zona unităților de învățământ. 

Ne-am obișnuit să auzim că Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate mari orașe ale Europei,că din această cauză România este în procese de infringement cu Comisia Europeană, încă din 2011 pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5) și că poluarea ne afectează sănătatea. Conform Agenției Europene de Mediu 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului, iar un studiu publicat de CEE Delft plasează Bucureștiul pe primul loc când vine vorba de costuri sociale asociate poluării, respectiv 3004 euro/cap de locuitor, pe an. Atât plătim pentru poluare, spun reprezentanții Ecopolis.    

Poluarea atmosferică este reprezentată de prezența particulelor în suspensie și a gazele nocive din aer.Principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot ( NO2 ), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Particulele în suspensie PM10 și PM2,5 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol.   PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili, pentru că tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. 

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a lansat astăzi rezultatele Raportului de analiză privind calitatea aerului în București, în 2021 și 2022. Raportul conține date din Rețeaua Națională de Monitorizare a calității aerului și din platforma aerlive.ro.


Lansarea Raportului Ecopolis- Calitatea aerului în București în 2021-2022, Grădina Botanică, București
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica/RFI Romania

Iar concluziile sunt îngrijorătoare.Poluarea cu dioxid de azot depășește limita legală pentru anul 2021 la cele două stații de trafic- Mihai Bravu și Universitate. De asemenea, scoate în evidență depășiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 în jurul a 27 de școli din București, aflate în zona bulevardelor și străzilor cu trafic intens. La Școala George Călinescu din sectorul 5, pentru poluarea cu PM2,5 s-au înregistrat medii zilnice de șase ori mai mult  decât valoarea maximă pentru media anuală. În evidență mai ies Șscoala 163 din Calea Giulești și școala George Călinescu. În perioada octombrie-decembrie 2021, senzorii aerlive.ro au valorile concentrațiilor medii zilnice de PM2,5 de până la 5 ori mai mari față de valoarea limită anuală. Pentru primele 4 luni ale anului 2022, majoritatea stațiilor aerlive.ro au valori ridicate,majoritar peste limită. Numărul mediu de depășiri peste valorile limită indicaă faptul că poluarea cu PM 2,5 estre pe scară largă în București. 

"Cei mai vulnerabili dintre locuitorii Capitalei, copiii, respiră aer poluat la școală și măcar în privința asta trebuie să acționăm", spune Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.


Oana Neneciu, director executiv Ecopolis
Sursa imaginii: 
RFI Romania/ Eduard Vasilica

sunet Oana Neneciu
           

Potrivit Oanei Neneciu, Primăria Municipiului București nici măcar nu a început noul plan de gestionare a calității aerului care trebuia aprobat în urmă cu șase luni.  Particule în suspensie PM10 și PM2.5 se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni, să provoace probleme de sănătate.