Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Punem polistiren pe Palatul Parlamentului?” Casa Poporului ar putea fi eficientizată energetic

Punem polistiren Palat Parlament Casa Popor eficientizata energetic.jpg

Palatul Parlamentului ar putea fi eficientizat energetic
Palatul Parlamentului ar putea fi eficientizat energetic
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Uriașa Casă a Poporului ar putea fi reabilitată termic. Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat un proiect de eficientizare a Palatului Parlamentului. Asta ar însemna instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, refacerea teraselor și a cupolei sălii de plen, plus reducerea infiltrațiilor de aer și etanșeizarea tâmplăriei exterioare.

Reabilitarea energetică a Casei Poporului este un proiect fezabil, spune la RFI vicepreședintele fundației Eco-Civica Dan Trifu, care speră totuși că Palatul Parlamentului nu va fi învelit în polistiren: ”Este un proiect fezabil. De fapt, noi cerem de mai mult timp eficientizarea Casei Poporului, pentru că are un consum exagerat, este un consum îngrozitor, consumă cam cât un oraș de peste 50.000 de locuitori, ceea ce este inadmisibil. Am rugat măcar să stingă lumina în zonele în care nu mai este activitate după o anumită oră (...). Eficientizarea Palatului Parlamentului este foarte binevenită și să nu începem iar cu acest heirupism. Haideți să vedem exact cum calculăm, cum le montăm, să fie totul cât mai eficient, adică să obținem energie regenerabilă în cantități mari, nu numai de dragul de a pune (...). Sperăm ca parlamentarii să-i dea curs și să nu fie doar un joc de imagine”.

 

Panouri solare pe Casa Poporului?

 

Blocurile, renovate cu bani din PNRR. Dan Trifu: Nu umpleți țara de polistiren!

 

Dan Trifu precizează că ”în ceea ce privește eficientizarea cu panouri fotovoltaice, nu este o mare problemă, se lucrează pe acoperiș, nu se deranjează în principiu nimic, decât undeva unde se vor urca aceste materiale, vor exista niște schele cu lift exterior, probabil (...). Întâi, trebuie să vedem exact ce spun specialiștii pe eficientizarea termică, adică ce să facem, să începem să punem polistiren pe Palatul Parlamentului? Este inadmisibil. Deja, pereții sunt foarte groși. Poate că ar necesita un gen de recompartimentare, dar nu pe holurile centrale și spațiile acestea generoase, ci cum sunt birourile parlamentare, de exemplu, care au niște spații foarte mari și care ar putea fi altfel compartimentate și eficiența s-ar îmbunătăți foarte mult”.

El crede că ”noi am întârziat foarte mult, trebuia să fie exemplu național, pe locul întâi, Casa Poporului să fie eficientizată, fără să afectăm designul”.

 
Dan Trifu, despre eficientizarea energetică a Palatului Parlamentului