Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Caravana rușinii”: Situația este foarte gravă în toate parcurile naționale

caravana_rusinii_parcuri_nationale.jpg

Tăierile din parcurile naționale trebuie să înceteze, cere Declic
Tăierile din parcurile naționale trebuie să înceteze, cere Declic
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior-ilustrație

Activiștii de mediu cer autorităților să protejeze parcurile naționale. Reprezentanții Declic au lansat vineri ”Caravana rușinii”, un demers prin care atrag atenția asupra tăierilor necontrolate de păduri din regiunile respective. Caravana a început în fața Ministerului Mediului și continuă în 22 de localități din județul Harghita.

Antoniu Bumb, coordonator de campanii la Declic, spune la RFI că ”ministrul Mediului, domnul Tanczos Barna, a promis acum un an că în foarte scurt timp toate parcurile naționale vor fi sub protecție strictă. Ce înseamnă asta? Nu se vor mai face tăieri industriale, așa cum este în toată Europa și nu s-a ținut de cuvânt. A lansat un proiect-pilot, spunând că se fac planuri într-un singur parc național, în Domogled, fără să spună nimic despre ce se va întâmpla cu celelalte 12. Situația este foarte gravă în toate parcurile naționale”.

Activistul de mediu explică la RFI ce prevede portița legislativă ce permite tăierile de păduri în parcuri naționale: ”Teoretic, pot să existe doborâturi, în urma unei furtuni. Teoretic, pot să existe boli care afectează pădurile din parcurile naționale. Dar chiar și așa, biologii din Europa spun mai nou că în parcurile naționale, pentru că sunt zone naturale, în care trebuie să lăsăm natura să aibă mersul ei, să nu intervenim, chiar și aceste doborâturi, chiar și copacii bolnavi trebuie lăsați și pentru că sunt suprafețe suficient de mari, în ani, bolile vor dispărea, pădurea se va întări, iar doborâturile trebuie să rămână acolo. Portițele permit ca în anumite condiții, de exemplu, dacă se constată o boală în pădure, să intervii și să tai. Se taie mult mai mult decât ar trebui și uneori nu există de fapt acele boli, sunt boli închipuite, sunt pur și simplu hârtii vânturate, pentru a justifica tăierile de arbori din parcurile naționale”.