Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluție inedită, după model canadian, pentru problema urșilor din România

Solutie canadiana problema ursi Romania.jpg

Autoritățile caută soluții la problema urșilor
Autoritățile caută soluții la problema urșilor
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Urșii care intră în localități pot fi însemnați cu bile colorate de teflon, care permit recunoașterea exemplarelor problemă, chiar și săptămâni întregi, declară la RFI Cristian Papp, manager pentru biodiversitate și arii protejate la organizația ecologistă WWF-România, expert cu un doctorat în carnivore mari, invitat la emisiunea Planeta Verde.

Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordin care permite eliminarea imediată a urșilor care atacă oameni. De partea sa, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut recent la Bruxelles modificarea Directivei Habitate.

 

 

Cristian Papp spune că ”este foarte adevărat, în cazul în care un urs atacă omul și este nevoie de intervenție, nu are rost să mai așteptăm 30 de zile sau chiar mai mult pentru a extrage acel urs problemă din populație. Marea întrebare este dacă într-adevăr ursul problemă se extrage sau nu, pentru că aici știm foarte bine, sunt tot felul de speculații și am văzut inclusiv acel caz renumit deja și în străinătate, cazul ursului Arthur, care a fost extras în baza unei documentații depuse pentru niște pagube produse. Cred că nimeni nu contestă faptul că intervențiile sunt necesare, mai ales în astfel de cazuri, doar că obiectivitatea celor care fac extrageri ar trebui să fie maximă”.

 

Soluția ”semafor” pentru urșii-problemă

 

În opinia expertului, ”se pune problema: extragem ursul problemă sau pur și simplu în cele 24 de ore, ca să liniștim populația, extragem un urs și zicem că ursul respectiv a fost cel problemă? Deci cumva, situația este destul de delicată. Am propus o marcare a acestor urși care se apropie de localități, care pot fi periculoși. În Canada, spre exemplu, se practică însemnarea lor cu niște bile colorate, bile de teflon, care permit recunoașterea urșilor problemă, chiar și săptămâni întregi. De exemplu, în cazul în care se apropie un urs, haideți să-i aplicăm o culoare verde, astfel încât am reușit în sfârșit să marcăm un urs care poate fi potențial periculos. Mai revine și a doua oară, dar nu a făcut pagube, îi aplicăm o vopsea de culoare galbenă. A treia oară, n-a făcut pagube, dar se apropie în continuare, hai să-i aplicăm o culoare roșie și dacă mai revine, înseamnă că e un individ extrem de habitual și posibil, singura soluție, mai ales dacă apar și conflicte și respectiv pagube materiale majore, o soluție ar putea fi extragerea acelui urs problemă”.

 

Soluții la problema urșilor

 

Ce poate fi făcut? ”Ar trebui să vizăm, pe de o parte, o îmbunătățire a gestionării deșeurilor, mai ales a celor de natură organică și știm foarte bine în continuare, în zonele rurale, deșeurile organice sunt amplasate undeva, poate, în fundul grădinii, ceea ce iarăși nu este cea mai bună variantă. Ursul are un simț al mirosului de 2.000 de ori mai dezvoltat decât omul. El practic și de la 5 kilometri poate să simtă mirosul unui cadavru și să vină în comunitate. Pe de altă parte, vedem în zonele turistice, pe Valea Prahovei, în zona Tușnad, unde există proprietari de pensiuni și hoteluri care în mod intenționat hrănesc ursul, astfel încât turiștii să poată să le facă poze și asta iarăși e o problemă. Mai există și observatoare de urs, unde în mod constant sunt hrăniți urșii cu boabe de porumb și la aproximativ aceeași oră vin câțiva urși, astfel încât ei să poată fi fotografiați de cei pasionați de viața sălbatică și să aibă în portofoliu câteva poze de foarte bună calitate. Pe de altă parte, tot ce înseamnă gestionarea faunei sălbatice, care include și hrănirea complementară pentru anumite specii, inclusiv la urs, bun, unii vor spune că ei nu fac hrănire la urs, ci la mistreț. Până la urmă, ursul nu alege, adică odată ce se pune porumb la un punct de hrănire, nu va zice niciodată nu. Există cazuri în care hrănirea are loc foarte aproape de localitate, în linie dreaptă, chiar și la un kilometru și jumătate sau doi kilometri de localități. În momentul în care la un moment dat să zicem hrana nu va fi suficientă pentru absolut toți urșii care sunt obișnuiți să vină la aceeași oră din zi și în aceeași locație, e foarte probabil ca urșii să caute în altă parte hrană și atunci, fiind învățați cumva cu această practică, ei nu vor mai merge să vâneze în pădure, ci se vor apropia de localități, unde știu că pot găsi o sursă facilă de hrană, adică vor asocia prezența omului cu prezența hranei”, spune reprezentantul WWF.

Ministerul Mediului a anunțat că a început un recensământ al urșilor, realizat după metode științifice moderne. Cristian Papp spune că ”demersul este unul absolut necesar. Părerea mea e că se face destul de târziu (...). Pe de altă parte, există recomandări din partea Comisiei Europene referitor la cum anume ar trebui să facă această estimare a populației de urși. În mod normal, numărul probelor care ar trebui culese ar trebui să fie de trei ori mai mare decât mărimea estimată. La noi, cifra vehiculată în momentul de față este de aproximativ 7.000 de exemplare. Ei, 7.000x3, ar trebui să avem undeva la 21.000 de probe culese la nivel de toți Carpații și sub-Carpați acolo unde există prezență de urs, însă această colectare de date ar trebui să se întindă pe parcursul a doi ani și ulterior, un an să fie dedicat analizelor acestor probe genetice. Deci în mod normal, ar trebui să avem un minim de trei ani la dispoziție, astfel încât să facem un studiu cum scrie la carte. Noi din câte știu nu mai avem decât un an la dispoziție, din varii motive, varii întârzieri și nu știu sincer care vor fi rezultatele și dacă acele rezultate până la urmă vor fi pertinente sau nu”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 3 octombrie 2022. Invitat: Cristian Papp. Tema: urșii din România