Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele 5 mituri despre gaz care duc România în derivă energetică (analiză Expert Forum și Greenpeace)

cele_mituri_gaz_romania_expert_forum_greenpeace.jpg

Miturile despre gaz, demontate de Expert Forum și Greenpeace
Miturile despre gaz, demontate de Expert Forum și Greenpeace
Sursa imaginii: 
Facebook/Expert Forum

România se îndreaptă spre o derivă energetică. La această concluzie au ajuns Expert Forum și Greenpeace, care au lansat raportul ”5 mituri despre gaz”. Autoarea cercetării, Otilia Nuțu, explică la RFI de ce nu e înțelept ca România să insiste pe gaz în anii următori.

Care sunt cele cinci mituri despre gaz demontate în analiza Expert Forum și Greenpeace:

 

Mitul 1: Cărbunele trebuie înlocuit cu gaze, pentru că energia verde este intermitentă. Fals! Intermitența energiei regenerabile și variațiile cererii pot fi rezolvate prin stocare, utilizare inteligentă a rețelelor și flexibilizarea cererii.

 

Mitul 2: Gazele sprijină decarbonarea în energie electrică și încălzire, fiind doar un combustibil de tranziție. Fals! Investițiile în gaze au cicluri de viață îndelungate și ne blochează în tehnologii și infrastructuri incompatibile cu tranziția energetică verde.

 

Mitul 3: Gazele oferă mai multă securitate energetică decât energia regenerabilă. Fals! Conform cifrelor, contribuția noilor exploatări ale zăcămintelor de gaze este limitată și nu poate asigura securitatea energetică pe termen lung.

 

Mitul 4: Energia electrică pe gaze este mai ieftină decât cea produsă din surse regenerabile. Fals! Investițiile în proiecte noi de energie regenerabilă sunt mai ieftine decât propunerile de proiecte pe gaz. De asemenea, energia electrică produsă din regenerabile este mai ieftină.

 

Mitul 5: Energia electrică bazată pe gaz generează mai multe locuri de muncă decât cea regenerabilă. Fals! Instalarea și operarea unor capacități pe energie regenerabilă duce la crearea mai multor locuri de muncă decât o centrală pe gaze.

 

Cele două ONG-uri recomandă: reconsiderarea de urgență a planurilor de creștere a consumului de gaze, redistribuirea banilor alocați pentru dezvoltarea infrastructurii pe gaze și accelerarea investițiilor în energia electrică din surse regenerabile.

 
Otilia Nuțu, despre deriva energetică a României