
Mediu
Qatar: ”Cupa Mondială de marketing ecologic” (France24)
qatar.jpg

”O aberație ecologică”
Organizarea unei Cupe Mondiale de fotbal nu este niciodată lipsită de consecințe pentru planetă. Dar Cupa Mondială din 2022, care urmează să înceapă pe 20 noiembrie în Qatar, cu stadioanele sale recent construite și cu cele 150 de zboruri zilnice, pentru a transporta suporterii, va rămâne cu siguranță criticată de ecologiști ca fiind una dintre dintre cele mai mari „aberații ecologice” din istoria competiției.
Organizatorii au arătat totuși ambiții mari în ceea ce privește problema climei: în ianuarie 2020, Qatar a promis că va fi prima Cupă Mondială ”neutră ca emisii de carbon”. Câteva luni mai târziu, în septembrie, și-a detaliat planul: „Cupa Mondială din Qatar va avea un impact pozitiv asupra modului în care vor fi organizate următoarele Cupe Mondiale și alte evenimente sportive de mare profil”, a subliniat comitetul de organizare.
În iunie 2021, un raport FIFA a indicat că prin organizarea Cupei Mondiale din 2022 se vor produce până la 3,6 milioane de tone de dioxid de carbon. Prin comparație, emisiile totale ale Franței într-un an se ridică la aproximativ 4,2 milioane de tone. Cupa Mondială din Rusia din 2018 a generat 2,1 milioane de tone de CO2.
"O Cupă Mondială de fotbal nu poate fi ecologică. În ciuda eforturilor, impactul asupra mediului va rămâne important", explică Gilles Dufrasne, expert ecologic. "După părerea mea, aceasta este adevărata problemă. Deși este timpul să ținem cont de această realitate pentru organizarea următoarelor Mondiale, Fifa preferă să lanseze o campanie de greenwashing".
Cea mai mare parte a emisiilor de CO2 legate de Cupa Mondială sunt generate de transport și de construcția infrastructurii. În 2010, când a fost desemnat organizator al evenimentului, Qatar a declarat că va limita călătoriile prin organizarea unei competiții centralizate, concentrate în jurul unui aeroport și într-un singur oraș, Doha. Prin urmare, în ultimii zece ani, Qatar a încercat să se concentreze pe reducerea emisiilor prin multiplicarea inițiativelor ecologice.
Eco-cartierul Msheireb. Cui va folosi?
Cu două săptămâni înainte de competiție, cel mai grăitor efort în acest sens este, fără îndoială, eco-cartierul Msheireb, din centrul Doha.
Inițiative interesante și binevenite, dar care rămân în mare măsură insuficiente pentru a compensa pagubele aduse planetei, potrivit lui Jonathan Piron, istoric și autor al cărții „Qatar, țara celor bogați: de la deșert la Cupa Mondială”. "Nu trebuie să uităm de caracteristicile geografice ale Qatarului. În această țară din inima deșertului, fiecare gest are un impact mai mare asupra mediului decât în altă parte", explică el.
"În primul rând, țara nu este autonomă în ceea ce privește accesul la materii prime. Pentru fiecare clădire construită, cu siguranță a fost necesar să se importe multe materiale cu avionul", continuă el. "De exemplu, instalarea panourilor solare este foarte bună. Dar trebuie construite și apoi reciclate. Cu toate acestea, într-un climat ca acesta, ele se deteriorează mai repede. S-a luat oare în considerare acest lucru?”
"Când vorbim de impactul asupra mediului, nu trebuie să luăm în considerare doar luna în care se desfășoară evenimentul. Contează toată poluarea generată timp de zece ani pentru a pregăti evenimentul", rezumă el.
În centrul problemei se află, așadar, reutilizarea infrastructurilor construite pentru acest eveniment. "De exemplu, cine va locui în ecocartierul Msheireb ? Ce se va întâmpla cu el după terminarea competiției ?”, se întreabă Jonathan Piron.
Un stadion demontabil. Dar pentru ce ?
Aceeași întrebare se pune și în cazul stadioanelor. Qatarul a declarat că aceste stadioane vor fi folosite pentru a găzdui Cupa Asiei de fotbal în vara lui 2023. Se știe că șase dintre ele vor fi dedicate folosirii de către publicul larg, pentru școli, hoteluri sau cluburi. Al șaptelea va fi complet demontat. Se presupune că acest stadion ar trebui să fie demontabil și transportabil, astfel încât să poată fi folosit în viitoarele competiții din întreaga lume, însă până acum nimeni nu știe unde și când va fi utilizat.
La aceste probleme se adaugă și poluarea cauzată de aparatele de aer condiționat din interiorul stadioanelor.
Și mai este poluarea care rezultă din transportul aerian. Organizatorii sperau să limiteze călătoriile interne în timpul lunii competiției, dar spectatorii vor zbura incontinuu în și din țările vecine : peste 150 de zboruri zilnice sunt deja anunțate.
”Credite-carbon”
Pentru a-și ține promisiunea privind neutralitatea emisiilor de carbon, Fifa și Qatar dau asigurări că vor compensa toate emisiile de gaze cu efect de seră prin cumpărarea de ”credite carbon”, adică prin sprijinirea programelor de reducere a CO2 în întreaga lume.
„Cu două săptămâni înainte de eveniment, suntem departe de a ne atinge țelul”, spune însă Gilles Dufrasne. Un credit corespunde unei tone de CO2. Prin urmare, Qatarul trebuie să cumpere 3,6 milioane de credite. Până în prezent, a cumpărat doar 200.000.
„Și în acest moment, este puțin probabil ca aceste credite să aibă un impact pozitiv asupra climei”, continuă el. „În special pentru că finanțează proiecte care nu aveau atât de mare nevoie de sprijin”. Cele trei proiecte finanțate includ dezvoltarea energiilor regenerabile în Turcia, „un proiect viabil din punct de vedere economic, care ar fi văzut lumina zilei cu sau fără ajutorul Qatarului”, estimează Gilles Dufrasne.
„Ca să nu mai vorbim că organizațiile internaționale de compensare a carbonului există deja, dar Cupa Mondială a preferat să-și creeze propriul program”, continuă el. „Acest lucru ridică o adevărată problemă în ceea ce privește transparența și credibilitatea”.
În plus, sistemul de compensare a emisiilor de carbon în sine ridică semne de întrebare. „Finanțarea proiectelor ecologice desfășurate în alte părți ale lumii nu repară daunele produse”, deplânge Jonathan Piron. „Din nou, acesta este un exemplu tipic de marketing ecologic mincinos”.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24