Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Condițiile meteo extreme din India provoacă „aproape zilnic” dezastre naturale (analiză RFI)

8noi_1.jpg

Un localnic surprins traversând un drum inundat de ploile abundente care au lovit districtul Hojai din statul Assam din India, la 19 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Biju Boro/AFP

Potrivit unui raport recent, în primele nouă luni ale acestui an, în India s-au înregistrat aproape zilnic condiții meteorologice extreme, și anume caniculă, valuri de frig, cicloane, fulgere, ploi torențiale, inundații și alunecări de teren.

Potrivit Centrului pentru Știință și Mediu (din engleză: Centre for Science and Environment – CSE), o organizație specializată de cercetare destinată interesului public, în India s-au înregistrat condiții meteorologice extreme în 241 din cele 273 de zile care au trecut începând din luna ianuarie până la data de 1 octombrie.

Laolaltă, toate dezastrele naturale au provocat 2.755 de decese, au afectat 1.8 milioane de hectare de culturi agricole, au distrus 416.667 de locuințe și au ucis 69.007 animale.

Pagubele sunt majore

Raportul publicat înainte de Cop27, care are loc în Egipt, constată că India se confruntă cu pagube majore survenite pe fondul crizei climatice.

„Schimbările climatice sunt de vină. Dezastrele naturale nu sunt cauza unui singur fenomen, ci a frecvenței crescute cu care au loc – fenomenele extreme care înainte aveau loc o dată la 100 de ani, au acum o frecvență de cinci ani sau chiar mai puțin”, declară Sunita Narain, directorul general al Centrului pentru Știință și Mediu.

În contextul în care India este o țară atât puternic afectată de schimbările climatice, cât cu un nivel ridicat de emisii, experții consideră că aceasta deține un loc special la masa negocierilor privind politica globală în materie de climă.

Aproximativ 80% din populația Indiei trăiește în regiuni predispuse fenomenelor meteorologice extreme, inundații grave sau caniculă spre exemplu.

„Și mai rău decât atât, acum au loc deodată toate fenomenele extreme – în fiecare lună se înregistrează un nou record. Acest lucru, în schimb, pune în foarte mare dificultate populația săracă, care este cea mai afectată și care își pierde rapid capacitățile necesare pentru a face față acestor fenomene recurente și frecvente”, declară Narain.


Un bărbat surprins traversând albia unui râu secat de canicula din luna mai 2022 din capitala New Delhi.
Sursa imaginii: 
Manish Swarup/AP

Pierderile economice

Potrivit raportului întocmit pe anul 2022 privind transparența în domeniul climei, publicat luna trecută de experții din organizațiile partenere de monitorizare a schimbărilor climatice din țările G20, India a înregistrat cele mai mari pierderi în următoarele patru sectoare: servicii, producție, agricultură și construcții.

„Comparativ cu restul țărilor G20, în anul 2021, India a înregistrat cele mai mari pierderi de venituri cauzate de reducerea capacității de muncă pe fondul temperaturilor ridicate”, se menționează în raport.

În India, costurile scăderii veniturilor potențiale în sectoarele serviciilor, producției, agriculturii și construcțiilor au ajuns anul trecut să însumeze 5,4% din produsul intern brut (PIB), valoare care o depășește pe cea din Indonezia (1,6%) și din Arabia Saudită (1%).

Din cauza expunerii la temperaturi ridicate, în India s-a redus cu 167 de miliarde de ore efectivul de potențiale ore de muncă pe anul 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 39% față de perioada cuprinsă între 1990-1999.

Potrivit raportului, la o temperatură medie mai mare cu 3°C, până la aproximativ 30% mai mult din populația Indiei va resimți efectele expunerii la valurile de căldură. 

Vor fi alocate țărilor în curs de dezvoltare fonduri pentru combaterea schimbărilor climatice?

Finanțarea combaterii schimbărilor climatice constituie, încă, o sursă majoră de dispută la nivelul grupului celor mai importante țări dezvoltate și în curs de dezvoltare ale lumii.

Problema principală a Indiei la ediția din anul 2022 a Conferinței privind schimbările climatice (Cop27) o va reprezenta modalitatea de acoperire a costurilor asociate atât adaptării la schimbările climatice, cât și reducerii emisiilor rezultate în urma arderii combustibililor fosili.

India dorește să i se acorde cele 100 de miliarde de dolari de fonduri alocate anual țărilor în curs de dezvoltare pentru combaterea schimbărilor climatice, sumă care a fost promisă în 2009, dar care nu i-a fost încă acordată, deși au trecut doi ani de la termenul limită.

„Reprezentații de la New Delhi ar trebui să își exprime la conferință nevoia de a beneficia de fondurile pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru efectuarea tranziției energetice. Potrivit raportului privind transparența în domeniul climei, India este singura țară din grupul G20 care și-a îndeplinit fără sprijin extern angajamentele de atenuare a schimbărilor climatice stipulate în Acordurile de la Paris”, declară Phalak Vyas, cercetător în domeniul relațiilor internaționale la Universitatea Pandit Deendayal Energy.

„India a reușit să își îmbunătățească cu succes modalitatea de utilizare a energiei regenerabile și se poate folosi de experiența dobândită pentru a acționa drept o punte de legătură între țările G20 și cele în curs de dezvoltare.”

India își va începe în curând mandatul de un an desfășurat în perioada decembrie 2022-noiembrie 2023 la conducerea forumului G20.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din India, statul se va concentra pe finanțarea modalităților de combatere a schimbărilor climatice, pe securitatea energetică și pe crearea unei economii a hidrogenului verde la nivelul sectorului energetic.

 

Traducere și adaptare de Chivu Monica de pe pagina în limba engleză a RFI