Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA îndeamnă insulele din Pacific să fie un exemplu pentru China și India în ce privește emisiile de gaz metan

2fff74b06f3061d1d39122bdc430ed4119d545e3.webp

Reprezentantul special al președintelui SUA pentru climă, John Kerry
Sursa imaginii: 
AHMAD GHARABLI AFP

Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a cerut, joi, statelor insulare din Pacific să se alăture eforturilor globale de reducere a emisiilor de gaz metan, în speranța că marii emițători de gaze cu efect de seră, China și India, le vor urma exemplul, potrivit AFP, citată de RFI.

Vorbind la summitul COP27 al ONU din Egipt, Kerry a spus că 20 de țări nu au luat încă metanul ca parte a angajamentelor lor de reducere a emisiilor poluante, în eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5°C.

„Printre acele douăzeci de state se numără și China și India, iar asta înseamnă o cantitate imensă de gaz metan”, a spus Kerry în cadrul evenimentului despre protecția oceanelor.

Deși a recunoscut că națiunile insulare reprezintă un procent redus din emisiile de metan, Kerry a spus că acestea ar putea face o „diferență enormă” prin alăturarea la eforturile globale.

„Dacă restul lumii se alătură și demonstrează clar că asta e ceea ce trebuie să facem, sper că și celelalte state… se vor alătura demersului de contorizare a metanului” în planurile lor de emisie, a spus Kerry.

„Sper că Insulele Cook, Kiribati, Insulele Marshall, Nauru, Papua Noua Guinee și Insulele Solomon vor putea să stabilească așteptările. Ați putea fi imboldul prin care fiecare țară din lume își va asuma responsabilitatea și va contoriza emisiile de metan”.

Gazul metan este al doilea cel mai mare contribuitor la încălzirea globală, după dioxidul de carbon.

Metanul este emis în urma proceselor de producție, transport și uzitare a combustibililor fosili, dar și prin descompunerea materiei organice din zonele umede sau alte locuri, sau ca produs secundar al digestiei rumegătoarelor, în agricultură.

Beijingul și Washingtonul au spus că vor lucra împreună la supravegherea nivelului emisiilor de metan, într-o declarație comună de anul trecut de la COP26 din Glasgow, Scoția.

În timp ce SUA și-a stabilit deja planuri de a-și reduce emisiile de gaz metan cu 30% sub nivelul din 2020 până la finalul deceniului, China nu și-a anunțat încă intențiile.

Beijingul a întrerupt cooperarea climatică cu Statele Unite, în urma vizitei în Taiwan a liderului Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, din august.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.