
Mediu
Indonezia: Exploatarea nichelului pune în pericol sute de mii de hectare de pădure
nichel_indonezia.jpg

Pentru mulți consumatori care doresc să-și reducă dependența de benzină, mașinile electrice fac parte din tranziția energetică. Iar Indonezia este în mod special îngrijorată de problemele de mediu, în primul rând din cauza defrișărilor, pentru că un total de 673.000 de hectare de păduri indoneziene ar urma să fie defrișate pentru a face loc extracției nichelului, o componentă esențială a bateriilor de mașini electrice.
Dar această amenințare la adresa ecosistemelor nu pare să producă încă îngrijorări. Activiștii indonezieni constată că, în timp ce defrișarea generată de exploatarea uleiului de palmier indonezian este sever condamnată de Uniunea Europeană, aceasta din urmă pare mai puțin deranjantă atunci când păduri întregi dispar pentru a extrage minerale esențiale pentru mașinile electrice.
UE mizează pe înlocuirea vehiculelor clasice cu cele electrice, dar pentru asta consumul său de nichel ar urma să crească de 31 de ori (!) în perioada 2020 - 2040.
„Dacă UE dorește să impună restricții cu privire la un produs de bază, cum este uleiul de palmier, atunci ar trebui să facă același lucru și pentru alte materii prime, cum ar fi nichelul”, spune Yuyun Harmono, șeful campaniei de justiție climatică la Forumul Indonezian pentru Mediu în 2021.
Dar pericolele pentru mediu nu se opresc la simpla defrișare, deoarece, pentru a fi folosit pentru baterii, nichelul trebuie prelucrat. Această prelucrare are loc în Indonezia, iar în timpul procesului sunt folosite componente chimice. În urma acestui proces rezultă deșeuri toxice, pentru a căror gestionare nu există reglementări clare.
„Metalul diavolului”
Deși la nivel local, pe insula Sulawesi de exemplu, nichelul nu este privit cu ochi buni, în special din cauza poluării apei pe care o generează în capitala Jakarta, această materie primă, supranumită metalul diavolului, face obiectul ambițiilor oamenilor politici. Iar țara, care deține ¼ din rezervele lumii, intenționează să facă totul pentru a-și maximiza câștigurile. Ministrul investițiilor a anunțat în august că Tesla a semnat contracte pentru furnizarea de nichel în valoare de 5 miliarde de dolari.
Conform lui Elon Musk, liderul Tesla, o astfel de extracție masivă de nichel ar putea fi realizată și într-o modalitate compatibilă cu protecția mediului. În 2020, el a promis „contracte profitabile și de durată” companiilor sau țărilor care ar putea extrage nichel în mod eficient și durabil.
Rere Christianto, responsabil cu problemele miniere la Forumul Indonezian pentru Mediu, consideră însă că acest lucru este o himeră: „Orice exploatare a mineralelor este în principiu o activitate nesustenabilă, reamintește el. Pentru că este imposibil să recreezi aceste minerale și să contrabalansezi astfel exploatarea lor. Dar putem, totuși, să reducem la minimum daunele asupra mediului, asta dacă nu mai deschidem mai multe mine de nichel și dacă ne concentrăm pe reciclarea acestor baterii, pentru a reutiliza nichelul deja extras”.
Resurse controlate de stat
Dar această abordare rămâne minoritară în Indonezia, o țară în care exploatarea excesivă a materiilor prime pare să fie încurajată de lege. Constituția țării prevede în articolul 33 că pământul, apa și resursele naturale sunt controlate de stat și trebuie folosite în beneficiul poporului. O formulare interpretată adesea în așa fel încât să justifice utilizarea la maximum a resurselor naturale ale țării și să considere această abordare ca fiind cea mai bună cale de a ajunge la stadiul de țară dezvoltată.
Pentru a face față valului de reacții provocat la nivel global față de vehiculele electrice, guvernul indonezian a anunțat chiar în octombrie că are în vedere acum crearea unei structuri similare cu cea a OPEC pentru a reprezenta interesele țărilor care produc mineralele necesare pentru confecționarea bateriilor.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de rfi.fr