
Mediu
Viena: activiștii de mediu au vandalizat un tablou de Gustav Klimt expus la Muzeul Leopold
În fotografie se pot observa doi activiști de mediu, membri ai grupului „Ultima Generație”, unul dintre ei fiind prins de un angajat al Muzeului Leopold din Viena, vreme în care celălalt activist, după ce stropește cu ulei tabloul „Moarte și viață”, își l

„Restauratorii depun eforturi pentru a stabili dacă pictura protejată de sticlă a fost deteriorată”, a declarat purtătorul de cuvânt Klaus Pokorny.
Grupul de activiști de mediu din Austria și Germania, intitulat „Ultima generație” (Letzte Generation), și-a asumat public responsabilitatea pe platforma Twitter pentru acțiunea de la Muzeul Leopold din Viena.
În imaginile distribuite de grupul Letzte Generation pe rețelele de socializare, se poate observa cum doi bărbați stropesc cu ulei celebra pictură a lui Gustav Klimt, înainte de a fi prinși de un angajat al muzeului.
„Opriți exploatarea combustibililor fosili. Încălzirea globală va face ravagii”, a scandat unul dintre protestatari.
Marți, intrarea la Muzeul Leopold a fost liberă, în cadrul unei zile sponsorizate de grupul petrolier austriac OMV.
Numeroase alte opere de artă din întreaga Europă au fost vandalizate în ultimele săptămâni în timpul protestelor menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la lipsa de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.
În timpul acestor proteste, participanții și-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Francisco Goya de la expoziția Muzeului Prado din Madrid, au aruncat cu supă de roșii pe pictura lui Vincent van Gogh „Floarea Soarelui”, expusă la Londra și Roma și cu piure de cartofi în tabloul lui Claude Monet „Les Meules” din Potsdam.
Săptămâna trecută, în urma protestelor, numeroase muzee importante din lume au afirmat, într-o declarație comună, că activiștii de mediu care vandalizează operele de artă „subestimează cu mult” daunele provocate de acțiunile întreprinse.
Declarația a fost înaintată de oficiali ai Muzeului Prado din Madrid și a fost semnată de directorii a peste 90 de muzee renumite la nivel mondial, printre care se numără muzeele Guggenheim din New York, Louvre din Paris și Uffizi din Florența.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.