Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Anchetă Greenpeace: Pădurile din Carpați dispar într-un ritm alarmant

studiu_greenpeace_paduri_carpati.jpg

Greenpeace denunță tăierile agresive de păduri din Munții Carpați
Greenpeace denunță tăierile agresive de păduri din Munții Carpați
Sursa imaginii: 
Greenpeace

Un studiu realizat de Greenpeace în toate țările unde se întinde lanțul Munților Carpați arată că în medie, în fiecare oră, pierdem o suprafață echivalentă cu cinci terenuri de fotbal, în urma extracției de lemn.

La cercetarea Greenpeace a participat și coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate de la Greenpeace România, Ciprian Gălușcă. El spune la RFI care e situația pădurilor din Carpați: ”Am făcut acest raport, pentru a înțelege care este starea biodiversității din lanțul muntos Carpați. Ne-am uitat pe date din toate țările membre ale Convenției Carpatice și am descoperit că situația este similară în fiecare din țările astea, avem tăieri într-un ritm alarmant și prea puțină protecție pentru biodiversitate. Din calculele noastre reiese că aproximativ cinci terenuri de fotbal, să spunem așa, dispar ca suprafață în fiecare oră. În ritmul ăsta, 20% din coronamentul pădurilor din Carpați va dispărea până în 2050”.

 

 

 

Ecologistul atrage atenția că ”avem foarte puțină protecție în toate țările, media este undeva pe la 3% strictă protecție și totul se întâmplă în contextul schimbărilor climatice, în contextul strategiei pentru protejarea biodiversității, strategiei europene, care indică ținte ambițioase până în 2030 și anume protejarea strictă a 10% din pădurile Europei”.

 

 

 
Ciprian Gălușcă, despre studiul Greenpeace privind pădurile din Munții Carpați