Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Parlamentul, atac fără precedent asupra ONG-urilor din România” (Dan Trifu, Eco-Civica)

Lege avertizor Senat Radu Nicolae.jpg

Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

ONG-urile din România primesc o lovitură fără precedent din partea Parlamentului. Iată ce spune la RFI vicepreședintele fundației Eco-Civica Dan Trifu, după ce Senatul a adoptat în calitate de for decizional o lege care reduce drastic termenele în care se pot ataca în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism, potrivit HotNews.ro. Termenele au fost reduse de la un an la 60 de zile, respectiv de la cinci ani la unul singur.

Dan Trifu spune ce consecințe vor avea noile prevederi, dacă vor fi promulgate de președinte: ”Este clar că majoritatea actelor emise de autoritate nu vor mai putea fi atacate în termen, este clar că se va produce un haos urbanistic în continuare, că asta se dorește, vor fi afectate condițiile de mediu, de viață, ale populației într-un mod dramatic, garantăm acest lucru, dacă nu se întoarce legea sau nu este atacată la CCR”.

El precizează că ”vorbim de două propuneri legislative concertate, cea care a fost aprobată luni sau marți, în care termenele de atacare ale documentațiilor de urbanism și ale actelor urbanistice sunt reduse drastic, de asemenea, cu referire și la cererile de intervenție în interes propriu sau accesoriu, în interesul unei persoane și acum un nou proiect promovat către Parlament, în sensul că dacă ești un ONG care te-ai înființat după emiterea actului sau documentației respective urbanistice, să nu mai ai voie să-l ataci, să constitui o garanție dacă vrei să chemi în instanță autoritatea sau un dezvoltator imobiliar, în jur de vreo 50.000 de lei. Deci sunt niște acte care constituie un atac fără precedent asupra ONG-urilor (...). Sunt prevederi anticonstituționale extrem de grave, adică doar ONG-urile sunt văduvite de aceste termene și de aceste prevederi legislative, iar celelalte părți pot proceda ca până acum (...). Vă dați seama la nivelul țării ce ar însemna să urmărim toate aceste acte și documentații urbanistice emise, este imposibil, oricât ai vrea să faci lucrul ăsta. Este o îngrădire a accesului la instanță”.

 
Dan Trifu, despre reducerea termenelor în care se pot ataca în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism