Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


India. Tinerii ajută la refacerea orașelor de coastă zguduite de schimbările climatice

Păsări exotice din mlaștinile din Mangalajodi, India.

Păsări exotice din mlaștinile din Mangalajodi, India.
Sursa imaginii: 
Murali Krishnan via RFI

​Lacul Chilika, cea mai mare lagună din regiunea indiană Odisha, cu apă care are un conținut scăzut de salinitate, este un punct important al biodiversității de-a lungul coastei de est, cu mii de păsări migratoare ajungând anual în zonă, din diferite colțuri ale lumii.

Dar, de-a lungul timpului, această zonă mlăștinoasă a fost expusă condițiilor de mediu în schimbare, afectând principalele activități care reprezentau o sursă de trai pentru populația locală – în special pescuitul.

Fenomenele climatice extreme de pe coasta Odisha sunt predominant evenimente cu debut rapid, cum ar fi cicloane, inundații și furtuni, care se întâmplă în mod regulat.

„Deoarece nu existau locuri de muncă sau mijloace de trai alternative în multe sate de pe coastă, în special pe malurile nordice ale lacului Chilika, mulți tineri au plecat în alte orașe din țară, în căutarea unui loc de muncă”, a declarat pentru RFI Stalin Nayak, directorul grupului de organizații nonprofit Pantiss.

„Dar lucrurile par să se schimbe. Am mobilizat tinerii să întreprindă inițiative pentru a consolida oportunitățile de trai pentru ei înșiși și pentru comunitate și pentru a preveni migrarea pentru muncă.”

 

 

Eforturi pentru eco-turism

O serie de inițiative, lansate în ultimii trei ani, au propus intervenții concentrate pe protejarea apei, regenerarea și reconstruirea mijloacelor de trai.

Agenția ONU Youth4Water, parte a Unicef, a mobilizat tinerii orașului Mangalajodi, de pe malul nordic al lacului Chilika, în activități care întăresc rezistența ecosistemului.

Orașul are o populație de 10.000 de oameni, majoritatea implicați în lucrări în jurul zonelor mlăștinoase.

Campania inițiază curse săptămânale de curățare a punctelor turistice din zona mlăștinoasă și, de asemenea, câte o sesiune de antrenament în care tinerii învață despre indiciile vizuale, inclusiv anumiți bio-indicatori, de diagnosticare a problemelor apei.

„Este un succes. Ecoturismul este în creștere, iar tinerii formează, la rândul lor, localnicii să devină ghizi și șoferi”, a declarat Anwesa Dutta, coordonator Youth4Water, pentru RFI.

Campania este o platformă pentru tineri și se estimează că peste 100.000 de tineri sunt în prezent implicați în răspândirea inițiativei în zonele vulnerabile din Odisha.

Deși nu sunt disponibile date oficiale cu privire la numărul de migranți din Mangalajodi în alte regiuni, localnicii au beneficiat de pe urma eforturilor de restaurare și migrația pare să încetinească.

Localnicii mărturisesc că migrația climatică s-a redus considerabil de când inițiativele conduse de tineri au fost lansate și au apărut mai multe oportunități de angajare.

Construirea unei comunități rezistente

„Îmi amintesc cum erau lucrurile în urmă cu câțiva ani. A avut loc o transformare, iar astăzi Mangalajodi a devenit o zonă importantă care susține mijloacele de trai durabile, pescuitul responsabil și ecoturismul”, a declarat Sugyan Behera, ghid turistic, pentru RFI.

„Sunt uimit să văd asta. Acum toată lumea participă și chiar și bătrânii din comunitate ajută la conservarea resurselor naturale de apă, cum ar fi iazurile și corpurile de apă”, a declarat Manoj Kumar Sahu, un oficial al consiliului satului.

Din cauza lipsei de oportunități economice și a dezastrelor naturale comune, Odisha a fost mult timp o sursă de muncitori migranți în India.

Timp de zeci de ani, stagnarea economică din regiune, împreună cu creșterea și urbanizarea în alte părți ale Indiei, a însemnat că Odisha era deja punctul de plecare pentru migranți, înainte ca schimbările climatice să devină un factor de impuls principal.

„Epuizarea activităților piscicole și pierderea biodiversității au fost evidente. Acum se observă îmbunătățiri, odată cu o creștere a pescuitului de captură, reducerea infestării cu buruieni și creșterea populației de păsări migratoare”, a declarat Srinivas Behera, un rezident local, pentru RFI.

„Avem o legătură profundă, familială, cu păsările și ecosistemul de aici.”

Schimbările climatice, generate de încălzirea globală, duc la fenomene meteorologice extreme, scăderea disponibilității și a calității apei, periclitând viețile și mijloacele de trai.

Cu toate acestea, experimente precum cele efectuate de tinerii din Mangalajodi au dat motive rezidenților să dea înapoi ceva comunității și să reducă cazurile de migrație.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.