Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bănci franceze acuzate de finanțarea defrișărilor din Amazonia (raport)

defrisari_amazonia.jpg

Defrișări în pădurea amazoniană
Sursa imaginii: 
© Edmar Barros / AP via rfi.fr

Cinci ONG-uri și mijloace mass-media acuză într-un raport publicat recent mai multe bănci franceze că finanțează agenți economici brazilieni implicați în defrișări, în ciuda angajamentelor lor ecologiste, transmite corespondentul RFI.

Defrișările din Amazonul brazilian bate toate recordurile, ajungând deja în 2022 la o suprafață de 9.500km² de pădure ștearsă de pe hartă. În cele mai multe cazuri, pădurea este tăiată pentru a face loc pășunilor, sau pentru culturi de soia, folosită ca furaj pentru vite.

După analizarea a peste 12.000 de tranzacții financiare, ONG-urile acuză mai multe bănci franceze că susțin defrișările din Amazonul brazilian. Jean-Philippe Foegle, avocat și ofițer de advocacy al  organizației neguvernamentale Sherpa, spune că este vorba despre bănci ca BNP Paribas, Crédit Agricole, sau Groupe Banque Populaire Caisse d'Épargne (BPCE): „BNP Paribas este principala bancă care investește în Amazon, cu o finanțare de 773 de milioane în acest an. Este o investiție în favoarea celor care produc, în acest caz, carne de vită și despre care se știe că practică defrișările”, spune el

Contactată de RFI, BNP a dat asigurări că și-a luat angajamente stricte pentru protejarea mediului, dar că această transformare a practicilor în domeniu necesită timp.

Dar Jean-Philippe Foegle menționează că legea obligă chiar de acum companiile franceze să fie atente în ceea ce privește activitățile lor în străinătate: „Ceea ce prevede obligația de vigilență și legislația împotriva spălării banilor este că atunci când partea finanțată este suspectată de implicare  în activități ilegale, finanțarea trebuie să înceteze imediat”

Prin urmare, Sherpa are în vedere acțiuni legale pentru a forța băncile să își implementeze cu adevărat angajamentele.

 

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr