Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


7 bucureșteni mor zilnic din cauza poluării aerului (analiză Ecopolis)

poluare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com
Poluarea aerului cu PM2.5 și PM10 este responsabilă pentru 2.869 de decese anual în București, potrivit unui calcul realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro, în cadrul campaniei Curat.AerLive.ro, cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane.

Pentru calcul au fost folosit datele furnizate de rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului www.aerlive.ro și aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru  persoanele ce au boala ischemică a inimii iar 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

Pentru a atrage atenția asupra fenomenului și a informa populația, Ecopolis a dezvoltat o animație cu sprijinul ilustratoarea Ioana Trușcă, care explică cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism și reușesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii și creierul. De asemenea, mai mulți medici specialiști din Capitală s-au alăturat demersului și oferă informații suplimentare despre cum poluarea aerului provoacă afecțiuni pulmonare, respiratorii, pediatrice, cardiologice, dermatologice și oncologice.

Dr. Iulia Balint, Specialist Pediatrie, vorbește despre impactul poluării aerului asupra copiilor.
 
 
Dr. Radu Țincu, Medic primar Terapie Intensivă - Toxicologie, despre impactul poluării aerului din perspectivabolilor oncologice.
 
 
Dr. Ioana Simian, Medic Primar Dermatolog, despre impactul poluării aerului asupra pielii.
 
 
Dr. Denisse Crețu, Medic specialist ORL și ORL pediatric  vorbește despre impactul poluării aerului asupra sistemului respirator.
 
Dr.Cristian Cobilinschi, Specialist Anestezie și Terapie Intensivă, vorbește despre impactul poluării aerului din perspectiva condițiilor cardiovasculare