Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Skopje, al 10-lea cel mai poluat oraș din lume

skopje_poluare.jpg

Poluare industrială la Skopje, Macedonia de Nord
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Skopje, capitala Macedoniei de Nord, figurează de mai multe zile pe poziția a 10-a în topul celor mai poluate orașe ale lumii, potrivit sistemului american de măsurarea calității aerului AQI, citată de agenția macedoneană de știri Meta.

Cauza principală a poluării o constituie prezența în aer în concentrații mult peste limitele admise a particulelor PM-10, precizează sursa citată.

Particulele de tip PM (acronim pentru ”pulberi în suspensie” în limba engleză), sunt clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), iar inhalarea lor cauzează sau agravează tulburările cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Expunerea cronică la PM crește riscul afecțiunilor cardiometabolice cronice (de exemplu, obezitate, diabet de tip 2 și tensiune arterială crescută ).

Ministerul Mediului și Amenajării teritoriului a confirmat că nivelurile critice au fost depășite, nu numai la Skopje ci și în orașele Tetovo și Strumitsa.

Administrația locală a capitalei a decis instituirea transportului public gratuit pentru cetățeni și a recomandat acestora să renunțe la automobilele personale. Arderea deșeurilor din lemn, polistiren a ambalajelor de plastic, cauciuc etc este strict interzisă, iar controalele privind respectarea normelor de protecție a mediului s-au intensificat. 

 

Muntenegru: Accizele la carburanți se reduc cu 15%

Guvernul de la Podgorica a decis joi să reducă accizele pentru benzină și motorină cu 15% pentru perioada 4 ianuarie – 27 februarie a.c., transmite agenția de știri Mina.

La propunerea Ministerului de finanțe, acciza va fi de 467 de euro/ tonă la benzină și 374 euro / tonă pentru motorină.

”Ca urmare a stabilizării prețurilor pe piața mondială a produselor petroliere, Ministerul de Finanțe și Guvernul au decis reducerea treptată a nivelului accizelor la carburanți, deocamdată cu 15%. În funcție de evoluțiile de pe piețele internaționale, reducerea accizei poate ajunge la 50% în lunile următoare”, se arată în comunicatul guvernului.

Potrivit Ministerului de finanțe, impactul fiscal maxim al măsurii adoptate va fi de cca 2 milioane de euro lunar.

 

Piesă a unui dramaturg kosovar premiată la Paris

Piesa ”Zbor deasupra unui teatru din Kosovo”, semnată de dramaturgul kosovar Jeton Neziraj a primit recent premiul pentru cea mai bună traducere la categoria teatru din partea PEN Club Franța, transmite agenția Koha.

Piesa este o satiră politică pusă în scenă pentru prima dată la Teatrul național din Kosovo în 2012.

”Desigur, premiul a fost decernat traducătorilor Evelyne Noygues și Sébastien Gricourt, dar pentru traducerea unei piese albaneze, iar asta mă face foarte fericit, cu atât mai mult cu cât premiul la această categorie se acordă pentru prima oară. Pot să adaug, cu mândrie, că această piesă este a 10-a piesă de teatru care îmi este tradusă și publicată în Franța”, a declarat dramaturgul Jeton Neziraj.

PEN International (cunoscută ca International PEN până în 2010) este o asociație internațională de scriitori fondată la Londra, în 1921, pentru a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii din toată lumea. Asociația are centre autonome PEN International în peste 100 de țări

PEN Club a fost fondat la restaurantul Florence din Londra, la 5 octombrie 1921, de către  scriitoarea Catherine Amy Dawson Scott. Primul președinte al clubului a fost celebrul romancier John Galsworthy iar printre primii săi membri s-au numărat scriitorii Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw și H. G. Wells.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Ankica Angelovska - Macedonia de Nord

Kristina Davidovic - Muntenegru

Mihane Bequiri - Kosovo

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofonie

 
Revista presei Europa Plus din 30 decembrie 2022