Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania | 2022, cel mai călduros an de la începutul măsurătorilor, în 1916

caldura.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Spania a avut în 2022 cel mai călduros an de la primele date de acest tip, colectate începând cu 1916, a anunțat luni Agenția Națională de Meteorologie (AEMET), citată de Le Figaro.  

 

 „2022 a fost cel mai cald an din Spania, cel puțin din 1916”, a precizat agenția pe Twitter, subliniind că a fost „prima dată când temperatura medie anuală (a depășit) 15°C”, cu aproape 15,5°C. „Până în 2011, 14,5°C nu fusese niciodată depășită. De atunci, s-a întâmplat de cinci ori”, a adăugat AEMET, potrivit Le Figaro.

După anul 2022, cei mai calzi doi ani au fost 2017 și 2020. AEMET spune că a stabilit retrospectiv temperaturile medii anuale între 1916 și 1961 pe baza unor măsurători individuale și a unor modele statistice. La fel ca o parte a Europei, Spania a fost lovită în 2022 de mai multe valuri de căldură în timpul verii, marcate de incendii de o amploare fără precedent, de o mortalitate excesivă și de niveluri ridicate de secetă. „Pentru prima dată, două sezoane consecutive din același an (vara și toamna) au fost cele mai calde din serie”, a subliniat AEMET pe 21 decembrie într-un bilanț provizoriu.

Aproape 4.744 de persoane din Spania au murit din cauza căldurii în vara anului 2022, potrivit estimărilor privind mortalitatea excesivă realizate de un institut de sănătate publică. De asemenea, peste 300.000 de hectare au fost mistuite de flăcări în 2022, cel mai grav bilanț de când au început măsurătorile, în 2000, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS). „Ținând cont de precipitațiile înregistrate până la 15 decembrie, acesta este al treilea cel mai secetos an din seria istorică”, notează AEMET în bilanțul său provizoriu.

În Europa, vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, a anunțat, la începutul lunii septembrie, serviciul european pentru schimbări climatice Copernicus.

Cel puțin 15.000 de decese sunt direct legate de valurile de căldură puternice care au afectat continentul vara trecută, potrivit unei estimări încă incomplete publicate la începutul lunii noiembrie de OMS. Continentul european este, de asemenea, cel care se încălzește cel mai rapid, temperaturile crescând de peste două ori mai repede decât media globală în ultimii 30 de ani, a declarat ONU la începutul lunii noiembrie. Creșterea valurilor de căldură este, potrivit oamenilor de știință, o consecință directă a crizei climatice, emisiile de gaze cu efect de seră crescând intensitatea, durata și frecvența acestora.