Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectele schimbărilor climatice. Turiștii din Alpi schiază printre dealuri maronii

alpi.png

Din Austria până în Franța, Italia și Elveția, pârtiile de schi au rămas fără zăpadă.
Sursa imaginii: 
Alex Halada/AFP via France 24

Dealuri brune și zăpadă ici și acolo – o priveliște comună în Alpii Europei și o imagine departe de țara plină de zăpadă atât de dorită de turiști, potrivit AFP, citată de France24.

Chiar dacă puțină zăpadă a început să se cearnă din nou la începutul acestei săptămâni, Europa a avut vreme de iarnă „extrem” caldă în ultimele zile, spun experții, 2023 înregistrând deja temperaturi record pentru luna ianuarie în întreaga regiune.

Din Austria până în Franța, Italia și Elveția, pârtiile s-au topit, temperaturile fiind prea ridicate chiar și pentru zăpada artificială.

Multe stațiuni din zonele montane joase au fost nevoite să se închidă, în timp ce altele oferă servicii reduse.

„În ultimele zile nu a fost frig sau iernatic... așa că vacanțierii probabil că nu prea au chef de schi”, Nazar Nydza, director general al Semmering Hirschenkogel Bergbahnen, a declarat pentru AFP.

„Anxietate”

Până luni, în Semmering (Austria) nu a nins săptămâni întregi, iar temperaturile nu au scăzut sub minus trei grade Celsius (27 grade Fahrenheit) în câteva zile, ceea ce înseamnă că nu a fost viabil din punct de vedere economic să se producă zăpadă artificială, potrivit Nydza.

Aproximativ o treime din pârtii au fost închise în mica stațiune, care, totuși, la finalul lunii decembrie, a organizat o cursă de Cupă Mondială și se află la mai puțin de 100 de kilometri (60 de mile) de Viena.

„Este păcat. Ar fi fost frumos să vii în Austria în mijlocul iernii și să vezi totul înzăpezit”, a spus Gregor Macara, în vârstă de 34 de ani, un climatolog din Noua Zeelandă, în vizită la un prieten.

Mai spre vest, în Leysin, Elveția, în apropiere de granița cu Franța, studentul Alexis Boteron, în vârstă de 19 ani, a spus că, cu zăpadă artificială, „nu sunt cele mai bune condiții pentru schi”.

Dar spune că este „întotdeauna o plăcere, suntem cu prietenii, ne distrăm”.

Mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la temperaturile tot mai ridicate și lipsa zăpezii.

Jean-Marc Gross, un excursionist din Lausanne, a spus că a simțit „niște anxietate cu privire la... ce se întâmplă cu clima și viitorul nostre”.

Accidente fatale

Pe lângă lipsa de zăpadă din Austria, s-a observat o creștere a știrilor care anunță accidente mortale de schi.

Până acum, în acest sezon, 13 persoane au murit în accidente de schi, comparativ cu șapte, într-o perioadă medie de 10 ani de pentru același interval sezonier, a anunțat Consiliul pentru Siguranța Alpină din Austria, într-un comunicat săptămâna trecută.

Deși investigațiile sunt în desfășurare, unii au spus că lipsa zăpezii naturale îngreunează condițiile de schiere.

Pe fondul unor astfel de titluri negative, stațiunile de schi și oficialii din turism din regiunile alpine încearcă să fie curajoși, după doi ani de restricții legate de coronavirus.

Spun că numărul final de vizitatori de la sfârșitul sezonului va conta, așa că dacă ninge din nou, cifrele ar putea fi încă pozitive.

„Pre-sezonul (înainte de sărbători) a fost mai bun decât era de așteptat, ceea ce înseamnă că oamenii vor să schieze, oamenii vor să se întoarcă și să-și facă vacanțele de iarnă”, a declarat Walter Veit, președintele Asociației Hotelierelor din Austria, care reprezintă în principal hoteluri de lux. .

Yoga în loc de schi

Unele stațiuni de schi și-au schimbat deja oferta de servicii, pentru a oferi turiștilor activități alternative, în încercarea de a compensa pentru lipsa zăpezii.

În stațiunea elvețiană Flumserberg, lângă Zurich, unde doar o treime din lungimea pârtiilor au fost deschise la sfârșitul săptămânii trecute, au fost organizate cursuri speciale de dans și yoga pentru cei care dețin permise de schi.

Torgon, o mică stațiune de familie din Alpii Valais, aflată la o altitudine între 1.200 și 1.900 de metri (3.900 și 6.200 de picioare), a fost nevoită să închidă pârtiile, iar drumețiile au luat locul schiurilor.

Anna Reiner, venită de la Zurich, a spus că este „îngrijorător când ai mereu temperaturi din ce în ce mai ridicate”.

„Bineînțeles că sunt tristă, îmi place să schiez, dar ce putem face?”

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.