Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Folosirea pesticidelor toxice în agricultura din România trebuie să înceteze” (asociații)

ong_pesticide_toxice_agricultura.jpg

Pesticidele toxice reduc populația de albine, avertizează unele ONG-uri și asociații de fermieri și apicultori
Pesticidele toxice reduc populația de albine, avertizează unele ONG-uri și asociații de fermieri și apicultori
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Trei organizații critică Ministerul Agriculturii, care a emis o derogare pentru a le permite fermierilor să folosească pesticide toxice, interzise în Uniunea Europeană. Neonicotinoidele sunt acceptate de Bruxelles doar în situații de excepție, iar autoritățile române abuzează de această portiță, atrag atenția Eco Ruralis, ROMAPIS și WWF România.

Ramona Duminicioiu este membră în comitetul de coordonare al asociației Eco Ruralis. Ea spune la RFI că ”din păcate, există o portiță legală. Problema este că Ministerul Agriculturii abuzează de această portiță legală. Excepția poate fi invocată, după cum o spune și numele, în condiții excepționale, doar în cazul în care există un an în care se poate dovedi că condițiile de mediu nu pot să asigure producția anumitor culturi decât cu folosirea acestui tip de pesticide”.

Ea atrage atenția că ”neonicotinoidele fac parte din cea mai riscantă și mai periculoasă clasă de toxicitate de pesticide, dar sunt și pesticide cu rată mai redusă de toxicitate, există chimicale de impact, care se neutralizează după ploaie, dar există aceste chimicale de sinteză care au impact pe termen lung, se regăsesc apoi în apă, în sol, în organismul animalelor care consumă culturi care au fost tratate cu astfel de substanțe (...). Există mai multe clase de chimicale, inclusiv de pesticide, unele mai periculoase, altele mai puțin”.

 

Comunicatul celor trei asociații, aici: https://ro-ro.facebook.com/WWFRomania/

 
Ramona Duminicioiu, despre pesticidele toxice