Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. Mai mulți primari depun plângere în instanță din cauza unor plaje poluate cu deșeuri din plastic aduse la mal

În fotografia de mai sus, făcută pe 21 ianuarie 2023, se pot observa mărgelele de plastic, numite și „lacrimi de sirenă”, care au fost colectate din apă de zeci de voluntari de pe o plajă din Pornic, după ce o cantitate mare de astfel de mărgele au fost a

În fotografia de mai sus, făcută pe 21 ianuarie 2023, se pot observa mărgelele de plastic, numite și „lacrimi de sirenă”, care au fost colectate din apă de zeci de voluntari de pe o plajă din Pornic, după ce o cantitate mare de astfel de mărgele au fost aduse la mal, poluând plajele comunei situate în vestul Franței.
Sursa imaginii: 
Loic Venance/AFP via RFI

O sută de persoane s-au adunat sâmbătă pe o plajă din Pornic, o comună de pe coasta de nord-vest a Franței (departamentul Loire-Atlantique), pentru a protesta față de poluarea provocată de micro-mărgelele din plastic care au fost aduse pe parcursul ultimelor săptămâni atât la țărmul acestei plaje, cât și al altora. Mai mulți primari din Franța au depus plângere în instanță împotriva a ceea ce ei descriu drept a fi un „coșmar ecologic”.

„Se presupune că problema ar fi fost cauzată de un container maritim deteriorat cu ceva timp în urmă și care, pe fondul furtunilor din ultima vreme, s-ar fi spart, împrăștiind peletele din plastic peste tot pe plaje”, a declarat pentru agenția franceză de presă AFP purtătorul de cuvânt al fundației Surfrider, Lionel Cheylus.

Organizația non-guvernamentală (ONG-ul) Surfrider este cea care a organizat atât operațiunea de curățare a plajelor, cât și protestele care au avut loc sâmbătă și la Pornic și în alte orașe de pe litoralul Franței și Spaniei.

Aceste granule, cunoscute și sub denumirea de „lacrimi de sirenă”, sunt topite, fiind utilizate la „fabricarea obiectelor din plastic de uz cotidian”, explică Cheylus. „Aceste granule sunt un factor de risc constant pentru mediu”.

„În luna decembrie a anului trecut, am găsit astfel de pelete din plastic peste tot prin Finistère, apoi în Sables d'Olonne, după care aici, pe plajele din Pornic (...), iar vineri, încă erau și pe plajele insulei Noirmoutier”, a precizat Lionel Cheylus, făcând referire la mai multe plaje din vestul Franței, destinații foarte populare în rândul turiștilor.

Timp de două ore, voluntari de toate vârstele au curățat nisipul de aceste microperle albe și rotunde, de dimensiunea unui bob de orez.

Otravă pentru pești

Odată cu trecerea furtunii Gérard, care a făcut ravagii în urma sa, protestatarilor le-a fost greu să găsească peletele prin nisip, din cauză că furtuna se terminase recent. Aceștia țineau în mână pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Industria e de vină pentru poluarea cu plastic!” și „Plasticul e otravă pentru pești”.

„E mai mult simbolic ceea ce facem, pentru că nu cred că vom reuși să adunăm tot plasticul care s-a împrăștiat prin apă din acel container!” a declarat pentru AFP Annick, o pensionară care deja umpluse fundul unui borcan de iaurt cu câteva zeci de pelete.

Potrivit lui Joël Guerriau, senatorul departamentului Loire-Atlantique, ar trebui stabilită la nivel mondial rata de risc pe care aceste pelete din plastic o reprezintă pentru mediul înconjurător.

„Din momentul în care se va stabili și impune această rată de risc, containerele ar putea fi vopsite cu o anumită culoare care să semnaleze faptul că reprezintă un pericol pentru mediu”.

Primarul comunei Pornic, Jean-Michel Brard, a fost, la rândul lui, prezent la activitățile care au avut loc sâmbătă pe plaja din Pornic.

În cursul zilei de luni, acesta, alături de Yannick Moreau, primarul orașului Les Sables d'Olonne și Christelle Morançais, președintele regiunii Pays de la Loire, au depus o plângere în instanță în urma dezastrului ecologic care s-a produs.

„Statul susține ONG-urile din domeniu și, pe această cale, doresc să anunț că vom întreprinde demersurile legale corespunzătoare”, a declarat pentru AFP Christophe Béchu, Ministrul pentru Tranziția Ecologică și Incluzivă, ce a numit peleții din plastic drept sursa unui „coșmar ecologic”.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.