Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Activiști de mediu: Franța trebuie să ia urgent măsuri pentru pentru protejarea delfinilor

În această fotografie din arhiva AFP, realizată la data de 22 martie 2019, se poate observa un delfin mort pe o plajă cu ieșire la Oceanul Atlantic din apropierea comunei Lacanau, situată în sud-vestul Franței.

În această fotografie din arhiva AFP, realizată la data de 22 martie 2019, se poate observa un delfin mort pe o plajă cu ieșire la Oceanul Atlantic din apropierea comunei Lacanau, situată în sud-vestul Franței.
Sursa imaginii: 
Nicolas Tucat/Arhivă AFP via France 24

Sute de delfini ajung pe coasta atlantică a Franței, existând bănuieli cu privire la faptul că alte câteva mii de delfini sunt uciși anual după ce sunt capturați în plasele pescarilor. În acest context, activiștii pentru mediu și oficiali de la Bruxelles fac presiuni asupra guvernului francez pentru a lua unele măsuri pentru a proteja aceste mamiferele marine, potrivit AFP, citată de France24.

În cursul zilei de miercuri, Allain Bougrain-Dubourg, directorul Ligii pentru Protecția Păsărilor (LPO), a anunțat că i se va adresa personal președintelui țării, Emmanuel Macron, făcându-l atent cu privire la faptul că „a venit timpul să facem tot ce ne stă în putință pentru ca delfinii să nu mai fie maltratați și să îi protejăm pentru a nu deveni o specie pe cale de dispariție”.

„Cu atât mai puţin, nu putem accepta ca delfinii să devină o specie pe cale de dispariție, ținând cont că putem evita un astfel de eveniment tragic”, a adăugat Bougrain-Dubourg.

Activiștii care luptă pentru protejarea delfinilor susțin că modalitățile periculoase de pescuit, cum ar fi pescuitul cu traule la adâncimi mari și pe fundul mării, ar trebui interzise timp de câteva săptămâni în Golful Biscaya, în porțiunea cuprinsă între Franța și Spania.

Observatorul oceanic Pelagis a constatat existența unei creșteri a numărului de delfini morți pe coasta atlantică, dintre care 127 de delfini obișnuiți au fost înregistrați morți numai în luna ianuarie, față de 73 în ianuarie 2022.

De regulă, se înregistrează creșteri ale numărului de delfini morți spre final de an, în timpul sezonului de hrănire din lunile februarie-martie, atunci când aceștia se se află în apropierea zonelor unde se pescuiește merluciu și biban de mare.

Anul acesta, creșterea a fost înregistrată „mult prea devreme”, a declarat Pelagis luna aceasta.

De-a lungul anului 2022, 669 de delfini au fost găsiți morți pe plaje, mai puțini față de cei 1.299 înregistrați în anul 2020.

Oamenii de știință cred că, în medie, peste 80% dintre delfinii morți ajung pe fundul mării sau se descompun în apă, în loc să fie aduși la mal, ceea ce sugerează că numărul real de delfini morți este mult mai mare, de aproximativ 11.000 pe an.

Dintre delfinii care sunt aduși la mal, „majoritatea prezentau semne că au fost prinși în echipamentele de pescuit, având tăieturi pe aripioarele cozii și urme evidente de plase” pe piele, a declarat Pelagis, directorul LPO.

Măsuri ineficiente

Consiliul Internațional pentru Explorarea Mării (CIEM), un organism consultativ din domeniul pescuitului care supraveghează ecosistemele din zona de nord a Oceanului Atlantic, solicită de ani de zile ca tehnici de pescuit fără a ține cont de specie să se oprească pe timpul iernii, însă fără succes, întrucât a întâmpinat o rezistență acerbă din partea pescarilor industriali.

După doi ani de insistențe din partea Comisiei Europene și o supravegherea atentă a activiștilor de mediu, Franța a înaintat deocamdată un plan de opt puncte care prevede luarea unor măsuri tehnice, însă nici pe departe impunerea unei interdicții totale.

Printre aceste măsuri se numără impunerea prezenței la bordul navelor de pescuit a unor observatori voluntari, urmărirea prin satelit a vaselor și echiparea traulerelor cu camere de luat vederi sau cu dispozitive acustice de respingere care să îi alunge pe delfini din raza lor.

Multe nave de pescuit au fost deja echipate cu astfel de dispozitive ca parte a unui „experiment pe scară largă” care, potrivit guvernului, a vizat testarea eficienței echipamentelor.

Însă LPO a criticat măsurile guvernului, desemnându-le ca fiind „doar niște tentative... care nu vor aduce nicio îmbunătățire și vor fi doar o pierdere de timp”.

Grupul de activiști pentru meniu Sea Shepherd a declarat că dispozitivele de respingere „creează zone de excludere care se întind pe niște porțiuni foarte mari de apă, fix în regiunile unde delfinii vin să se hrănească”, ceea ce le-ar face imposibil accesul la hrană.

Franța nu a scos complet din calcul posibilitatea impunerii unei interdicții temporare, sugerând că ar putea să încerce să interzică „temporar și doar în anumite regiuni” pescuitul în Golful Biscaya în iarna anilor 2024 și 2025 „în cazul în care nu se înregistrează o scădere semnificativă a numărului de delfini capturați”.

Activiștii pentru mediu consideră că o asemenea măsură trebuie pusă în aplicare mult mai devreme de atât. La data de 16 ianuarie, Sea Shepherd a depus o plângere în instanță împotriva unor persoane, a căror identitate nu este cunoscută, ca urmare a lipsei acestora de implicare.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.