Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un oraș de la poalele munților Himalaya e pe cale să se scufunde (analiză RFI)

În această fotografie realizată pe 10 ianuarie 2023 este surprinsă o femeie care stă lângă pereții surpați ai propriei locuințe din Joshimath, un oraș din statul indian Uttarakhand.

În această fotografie realizată pe 10 ianuarie 2023 este surprinsă o femeie care stă lângă pereții surpați ai propriei locuințe din Joshimath, un oraș din statul indian Uttarakhand.
Sursa imaginii: 
Brijesh Sati/AFP via RFI

Situat la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării, Joshimath, un oraș de la poalele munților Himalaya, se scufundă încetul cu încetul. Experții se tem cu privire la faptul că regiunea în care se află Joshimath este doar una dintre numeroasele zone vulnerabile de pe lista acelora care riscă să dispară de pe fața pământului din cauza tasării intense a terenurilor ca urmare a schimbărilor climatice și a diverselor lucrări de construcții din oraș.

Din imaginile din satelit ale orașului Joshimath, situat în statul Uttarakhand din nordul Indiei, reiese că acesta s-a scufundat cu peste cinci centimetri în decursul a doar 12 zile de când a început luna, potrivit unui raport preliminar întocmit de Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO).

În perioada 27 decembrie 2022-8 ianuarie 2023, terenul s-a tasat extrem de repede, cu 5,4 centimetri, potrivit imaginilor publicate de Centrul Național de Teledetecție din cadrul ISRO.

Problema actuală survine în contextul în care orașul Joshimath, situat la o altitudine de 1.875 de metri, s-a scufundat deja cu 8,9 centimetri pe parcursul a șapte luni, în perioada aprilie-noiembrie 2022, se arată în raport.

Locuitorii orașului au fost evacuați

De la începutul lunii ianuarie, peste 280 de clădiri din oraș, ba chiar și un templu local, au început să se fisureze din cauza tasării terenului.

Până în prezent, au fost afectate în total 849 de clădiri, arată cifrele oficiale.

Ca urmare a pagubelor create, autoritățile au demarat la începutul acestei luni evacuarea a sute dintre cei aproximativ 25.000 de locuitori ai orașului Joshimath.

„Pereții din curte au început să se fisureze, drept pentru care administrația orașului ne-a mutat temporar locația într-o școală primară”, a declarat pentru RFI Pradeep Lal, un proprietar de magazin din Joshimath.

„Noi s-ar putea să fim în siguranță aici, însă ne facem griji pentru bovine, pentru că și grajdul în care se află a fost afectat”.

Guvernul din Uttarakhand a promis că va acorda despăgubiri familiilor afectate de actuala situație cu care se confruntă întregul oraș.

Condițiile meteo extreme

Locuitorii se tem că dezastrele se vor ține lanț, întrucât administrația de meteorologie a emis o alertă de ploi și ninsori în regiune. 

Din cauza amplasării sale într-o zonă cu risc seismic, pe niște versanți abrupți, orașul Joshimath este în mod natural predispus la eroziune și alunecări de teren.

Iar schimbările climatice agravează și mai rău situația, susțin experții.

„Faptul că și schimbările climatice contribuie la agravarea problemei crește și mai mult instabilitatea terenurilor, generată pe fondul ploilor intempestive și precipitațiilor extreme”, a declarat pentru RFI Sunita Narain, directorul grupului de experți Centre for Science and Environment.

„Concluzia este că această regiune este diferită față de celelalte zone din țară; aici nu vorbim despre câmpiile din India, care sunt situate pe terenuri aluvionare; și nici despre regiunea peninsulară, unde avem roci dure; ori despre versanții Alpilor, unde munții au îmbătrânit”, a declarat Sunita Narain.

Diferite studii au constatat că ghețarii din Himalaya se topesc alarmant de repede, ceea ce ar putea crește riscurile de inundații și alunecări de teren.

Cauzele problemei

Experții susțin că, din cauza evoluției rapide a situației, ecosistemul din Himalaya devine din ce în ce mai vulnerabil la schimbările climatice, aceștia avertizând că Joshimath ar putea fi doar unul dintre multele alte orașe afectate.

Nenumăratele lucrări de construcție nesupravegheate, proiectele hidroenergetice și lipsa unui sistem de drenaj corespunzător se numără printre factorii care au cauzat problemele actuale.

Grupul de activiști Joshimath Bachao Sangharsh Samiti, care militează pentru bunăstarea locuitorilor din Joshimath, a acuzat administrația orașului pe motiv că ar fi trecut cu vederea timp de luni de zile semnele de avertizare existente.

„Criza actuală pune în pericol însăși existența acestui oraș istoric, iar guvernul nu prioritizează deloc organizarea vreunor operațiuni de salvare”, au declarat reprezentanți ai grupului într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Narendra Modi.

Abia la sfârșitul lunii decembrie, când deja sute de case erau afectate, au început autoritățile să pună în aplicare măsuri de evacuare și să trimită pe teren oameni de știință care să evalueze impactul tasării pământului.

Activiștii susțin că experții au constatat și au emis avertizări cu privire la tasarea terenurilor în această regiune cel puțin începând din anul 1976.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.