Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafael Grossi, AEIEA: "Un accident nuclear la Centrala Zaporojie ar afecta nu doar Ucraina și Rusia, ci ar avea implicații pentru toată planeta!"

centrala_nucleara_de_la_zaporojie_ucraina_22_august_2022.webp

Centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ALEXANDER ERMOCHENKO

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată joi la rețeaua de energie electrică. Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană a oprit curentul, după un atac cu rachete al rușilor, care a fost  lansat joi dimineața iar  centrala nucleară a fost in pericol de supraîncalzire. Au fost pornite generatoarele Diesel de rezervă, pentru a preveni supraîncalzirea combustibilului din reactoare. Generatoarele aveau motorină cât să funcționeze pentru 10 zile. Un accident nuclear la Centrala Zaporojie ar afecta nu doar  Ucraina și Rusia, ci ar avea implicații pentru toată planeta. Avertismentul vine de la  de directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

“De fiecare dată când curentul electric la centrala  nucleară a fost oprit, a fost ca la un joc de zaruri”, spune Rafael Grossi. El  subliniază că este foarte grav că s-a ajuns ca asigurarea răcirii celor 6 reactoare ale centralei nucleare să se facă cu generatoare Diesel şi a amintit de dezastrele de la Fukushima şi Cernobîl. Într-un interviu acordat postului Sky News, Directorul AEIEA, Rafael Grossi a cerut măsuri urgente pentru protejarea securității centralei nucleare și spune că a trimis echipe de experți la toate centralele nucleare din Ucraina.

 "Vrem să se întâmple un accident nuclear? mai ales când știm ce avem de făcut... Când oamenii vorbesc de accidente nucleare, se gândesc la Cernobîl, La Fukushima... în cazul Fukushima, natura a avut un rol important de jucat, nu am avut ce să facem să prevenim catastrofa...în cazul Cernobîl, Uniunea Sovietică a luat o serie lungă de decizii neglijente şi greșite, dar la Zaporojie, știm ce trebuie făcut pentru a preveni problema! Aici, AEIEA a tot spus: avem o problemă, haideți să o rezolvăm! Să facem un compromis, asta încercăm acum. Ne temem de o  supraîncălzire a reactoarelor, din cauza întreruperii sistemelor de răcire. Joi a fost a 6-a dată, de la începutul războiului când se oprește curentul...dar gândiţi-vă vă cum ar fi dacă generatoarele Diesel nu ar funcționa și toată energia s-ar opri complet? Dacă centrala ar fi lovită de o rachetă? S-a  mai întâmplat, centrala a fost bombardată!  Am fost acolo... am văzut găuri imense în acoperișul ei, combustibilul nuclear este pus în pericol! Putem spune că am fost foarte norocoși până acum! Nu vrem să se întâmple un accident nuclear când știm de ce este nevoie pentru a-l preveni", a mai declarat directorul AEIEA, Rafael Grossi la postul Sky News.

La fel ca în cazul celorlalte atacuri din ultimul an, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de acte de sabotaj la Zaporojie. Rafael Grossi a încercat să convingă ambele țări să încheie un acord prin care să fie instituită o zonă de protecție în jurul centralei și să fie oprite orice fel de manevre militare în zonă.