Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rubrica meteo de la posturile publice de TV din Franța își schimbă formatul și va include informații despre schimbările climatice

Deși vara trecută s-au înregistrat temperaturi record în Franța, prezentatorii meteo de la France Télévisions nu se vor mai bucura să anunțe în luna februarie temperaturi de 22 de grade Celsius în Biarritz, una dintre cele mai populare stațiuni turistice

Deși vara trecută s-au înregistrat temperaturi record în Franța, prezentatorii meteo de la France Télévisions nu se vor mai bucura să anunțe în luna februarie temperaturi de 22 de grade Celsius în Biarritz, una dintre cele mai populare stațiuni turistice
Deși vara trecută s-au înregistrat temperaturi record în Franța, prezentatorii meteo de la France Télévisions nu se vor mai bucura să anunțe în luna februarie temperaturi de 22 de grade Celsius în Biarritz, una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Franța.
Sursa imaginii: 
Meteo Concept

Posturile publice de televiziune France 2 și France 3 și-au schimbat formatul prognozelor meteo zilnice, ce urmează a fi difuzate sub forma unor „buletine meteo și buletine climatice”, ca parte a eforturilor companiei naționale France Télévisions de a informa mai bine publicul cu privire la schimbările climatice. Prognozele meteo nu vor mai include doar vremea din zilele următoare, ci și motivele care cauzează anumite condiții meteorologice. 

Primul buletin meteo în noul format a fost difuzat luni seară pe canalele France 2 și France 3, cu scopul de a explica mai bine consecințele schimbărilor climatice asupra vremii.

„Scopul acestui format este de a prezenta altfel vremea, de a explica fenomenele meteorologice, nu doar de a informa cu privire la faptul că «Mâine se anunță o zi însorită» sau că «Se anunță ploi»”, declară Alexandre Kara, directorul de știri din cadrul companiei France Télévisions.

În cadrul noilor buletine meteo se vor pune la dispoziție „cifre și date reale; vor fi abordate anomaliile termice, nivelul pânzei freatice ori va fi explicat fenomenul de secetă de pe timpul iernii”, a declarat Alexandre Kara în timpul unui interviu acordat agenției de presă AFP.

Totodată, în cadrul emisiunii prezentatorii vor răspunde atât întrebărilor telespectatorilor, cât și ale celor care urmăresc prognoza în mediul online și adresează întrebări folosind hashtag-ul #OnVousRépond.

Pentru început, doar emisiunile difuzate seara vor utiliza noul format, care mărește timpul de emisie doar cu un minut și jumătate sau maximum două minute.

Ulterior, și buletinele difuzate în cursul zilei vor urma noul format.

Vremurile s-au schimbat

Prima prognoză meteo televizată din Franța a fost difuzată pe data de 17 decembrie 1946, la doar doi ani după cea din SUA.

Există dovezi clare că situația de astăzi nu mai este aceeași, ținând cont de rapoartele întocmite de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), care documentează atent impactul activităților umane asupra încălzirii globale. Alexandre Kara consideră că este timpul pentru o schimbare.

„La momentul actual, nu ne permitem să păstrăm același format pe care l-au avut buletinele meteo de zeci de ani încoace. Este inacceptabil să ne bucurăm că sunt 25°C în Biarritz în luna februarie și să nu explicăm de ce”.

France Télévisions promite că va acorda atenție deosebită și pe plan intern preocupărilor legate de încălzirea globală.

„Cu excepția știrilor de ultimă oră, nu ne vom mai trimite reporterii pe teren cu avionul, ci îi vom ruga să ia trenul”, a declarat Alexandre Kara.

Mai mult decât atât, tuturor membrilor echipei de redacție li se vor pune la dispoziție cursuri de formare în materie de schimbări climatice și de economisire a energiei.

Ajutor din partea experților

Pentru a face această tranziție, France Télévisions a apelat la experți precum Christophe Cassou.

„Noi toți suntem martori ai schimbărilor climatice și acestea ne afectează viețile în mod constant. Iar situația devine din ce în ce mai gravă.”, a declarat, într-o postare pe Twitter, Christophe Cassou, cercetător în domeniul climei la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța (CNRS).

„Vremea face parte din această dinamică și, de acum înainte, din această nouă abordare! Toate buletinele meteo difuzate de posturile de televiziune din Franța vor prelua acest nou format.”

Crainicul meteo al postului France 2, Philippe Verdier, a fost suspendat în octombrie 2015 după ce a publicat o carte care aborda „numeroasele motive de bucurie și efecte pozitive pe care le aduce încălzirea globală”.

În cartea sa, prezentatorul a dezbătut teme precum oamenii de știință „manipulați” care lucrează în cadrul IPCC, „dezinformarea” în masă din presă sau ONG-urile create în scop „comercial”.

Postul de televiziune France 2 a anunțat public că Philippe Verdier a încălcat normele de conduită și obligațiile etice care i se impun prin prisma profesiei sale, conform cărora niciun angajat nu se poate folosi de statutul său profesional pentru a-și promova opiniile personale.

Philippe Verdier a scris o scrisoare deschisă către François Hollande, președintele Franței de la vremea respectivă, acuzându-i în mod public pe „noii apostoli ai schimbărilor climatice”.

După ce a pierdut un procesul pe care l-a intentat sub acuzația de concediere abuzivă, acesta și-a continuat cariera de prezentator meteo în Elveția.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.