Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: O zonă istorică din Sinaia va fi distrusă, pentru a face loc unei parcări cu șapte etaje

ong_parcare_zona_istorica_sinaia.jpeg

Aleea Caraiman, una dintre cele mai cunoscute alei din Sinaia
Aleea Caraiman, una dintre cele mai cunoscute alei din Sinaia
Sursa imaginii: 
@Salvați Aleea Caraiman

O zonă istorică importantă a stațiunii Sinaia este pusă în pericol de un proiect al Primăriei. Semnalul de alarmă vine de la mai multe organizații neguvernamentale, între care Eco-Civica, Greenpeace și Agent Green, care se opun construirii unei parcări de șapte etaje aproape de gara din oraș, pe aleea Caraiman. De partea sa, primarul orașului spune că are toate documentele în regulă și că a câștigat și în instanță dreptul de a merge mai departe cu acest proiect. Un miting va avea loc sâmbătă, la ora 11, în fața Primăriei Sinaia.

Avocata asociației Agent Green, Cătălina Rădulescu, spune la RFI ce anume nemulțumește ONG-urile: ”Nemulțumirea este legată de faptul că urmează să fie distrusă aleea Caraiman din orașul Sinaia, aceea care urcă de la gară până în centrul orașului, pentru a face loc unei construcții având ca destinație parcare. Considerăm că o parcare putea să fie amplasată într-o altă zonă, nu distrugând aleea Caraiman, care are o valoare arhitecturală și o valoare simbolică foarte mare pentru orașul Sinaia și reprezintă de asemenea distrugerea unui spațiu verde (...). Ar fi distrusă, în sensul că întreaga alee ar fi înlăturată, întreaga vegetație înlăturată și acolo ar apărea o construcție având ca destinație parcare, pe mai multe etaje”.

Ea precizează că ”proiectul aparține domnului primar și el și-a emis toate avizele pentru proiectul ăsta, adică el își face certificatul de urbanism, el își emite autorizația de construire. Cum ar putea să spună sau să recunoască vreodată că nu ar fi legal?”.

Avocata se întreabă de ce nu poate fi construită parcarea din Sinaia în altă zonă a stațiunii: ”Este oportun să distrugă aleea Caraiman, cu valoarea ei arhitecturală și simbolică, cu spațiu verde? Chiar nu există alt spațiu unde să amplaseze o parcare?”.

 

Ce spune Primăria din Sinaia?

 

Primăria oraşului Sinaia a anunţat vineri continuarea demersurilor pentru construirea parcării lângă gara din stațiune.

”Proiectul Park&Ride a depăşit toate barierele de verificare ale instituţiilor statului şi instanţelor din România, chiar dacă pentru derularea acestor proceduri a fost nevoie de patru ani. Uniunea Europeană îl finanţează, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate să îl continuăm, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi-a dat acordul, iar sinăienii îşi doresc acest proiect. Este perfect legal, justificat, corect, cu toate autorizaţiile la zi. Park&Ride înseamnă un proiect unic pentru Valea Prahovei, dar şi pentru orice staţiune turistică din România. Scopul nostru este să asigurăm standardele cele mai înalte pentru turişti, atât în ceea ce priveşte accesibilitatea, cât şi protecţia mediului, având în vedere că nivelul ridicat de trafic şi poluare reprezintă o mare problemă a DN1. Toate oraşele din România au nevoie de astfel de proiecte de infrastructură!”, transmite într-un comunicat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

 
Cătălina Rădulescu, despre parcarea din Sinaia