Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina și-a dat acordul scris ca România să înceapă măsurătorile pe canalul Bâstroe

inquam-photo-delta-dunarii-ilustratie-aug-2021-177247.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Casian Mitu

Ucraina și-a dat acordul scris pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe, cerute de autoritățile române pentru a fi lămurită problema lucrărilor de dragare făcute de ucraineni, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

 Ucraina și-a dat acordul scris pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe, cerute de autoritățile române pentru a fi lămurită problema lucrărilor de dragare făcute de ucraineni, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. „După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală”, a reacționat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Amintim că autorităţile române și ucrainene conveniseră ca experții români să înceapă în 15 martie măsurătorile pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe, însă verificările au început în 17 martie doar pe Chilia, în lipsa acordului scris al ucrainenilor. Ulterior, Grindeanu a reacționat pe Facebook, și anunță  că „salută intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe”.

„După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român! În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a scris Grindeanu. 

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a explicat pentru News.ro că acceptul din partea Ucrainei pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat vizează aproximativ 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare. Măsurătorile se vor face cu nave ucrainene şi ar putea dura până la 10 zile. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare.

 Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu declara despre motivele emiterii unui acord doar parţial, că acestea „ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina”, în condițiile în care pe Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile.