Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenpeace trage un semnal de alarmă: Franța continuă să importe uraniu din Rusia

Nava rusească de transport de combustibil nuclear Mikhail Dudin acostează în portul Dunkerque, în nordul Franței.

Nava rusească de transport de combustibil nuclear Mikhail Dudin acostează în portul Dunkerque, în nordul Franței.
Nava rusească de transport de combustibil nuclear Mikhail Dudin acostează în portul Dunkerque, în nordul Franței.
Sursa imaginii: 
Michel Spingler/AP via RFI

Organizația non-guvernamentală pentru protecția mediului, Greenpeace, a descris drept „scandaloasă” sosirea de luni a unei încărcături de uraniu îmbogățit din Rusia în Franța, a șaptea astfel de livrare de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

O navă de marfă a livrat luni dimineață cilindri de uraniu din Rusia în portul francez Dunkerque.

Greenpeace a spus că livrarea a confirmat dependența Franței de industria nucleară rusă, care nu este acoperită de sancțiunile impuse Kremlinului.

„Este un nou exemplu al faptului că industria nucleară franceză continuă să facă comerț cu uraniu cu Rosatom, gigantul nuclear rus deținut de stat”, a declarat Pauline Boyer, activistă a Greenpeace.

„Continuarea acestui comerț nuclear cu Rusia în timpul războiului este scandaloasă”, a declarat ea pentru agenția de presă franceză AFP.

Greenpeace a declarat că transportul de luni a fost a șaptea livrare de uraniu din Rusia către Franța de la începutul războiului din Ucraina.

Nava de marfă rusă Baltiiskii 202 a sosit din Sankt Petersburg și a descărcat „25 de cilindri care conțin uraniu îmbogățit rusesc”, a spus Greenpeace.

Franța neagă „dependența” de Rusia

Într-un raport publicat la începutul acestei luni, Greenpeace a criticat „dependența” Franței de energia nucleară rusă, care nu este vizată de sancțiunile internaționale.

ONG-ul a spus că Franța a primit „o treime din necesarul de uraniu îmbogățit pentru exploatarea centralelor nucleare franceze timp de un an” de la Rusia.

Guvernul francez a negat acest lucru, spunând că Franța „nu depinde în niciun fel de Rusia pentru funcționarea centralelor sale nucleare” și „și-a diversificat sursele de aprovizionare”.

„Dacă guvernul dorește să fie consecvent în manifestarea sprijinului său pentru poporul ucrainean, ar trebui să sisteze toate contractele cu Rosatom”, a spus Boyer.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.