Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU avertizează asupra unei crize mondiale „iminente” a apei, pe fondul supraconsumului și al schimbărilor climatice

O turmă de oi, surprinsă pe malul secetos din apropierea barajului Al-Massira din satul Ouled Essi Masseoud, situat la aproximativ 140 de kilometri sud de Casablanca, capitala economică a Marocului. (fotografie realizată pe 8 august 2022).

O turmă de oi, surprinsă pe malul secetos din apropierea barajului Al-Massira din satul Ouled Essi Masseoud, situat la aproximativ 140 de kilometri sud de Casablanca, capitala economică a Marocului. (fotografie realizată pe 8 august 2022).
O turmă de oi, surprinsă pe malul secetos din apropierea barajului Al-Massira din satul Ouled Essi Masseoud, situat la aproximativ 140 de kilometri sud de Casablanca, capitala economică a Marocului. (fotografie realizată pe 8 august 2022).
Sursa imaginii: 
Fadel Senna/AFP via France 24

Resursele de apă din întreaga lume, considerate „substanța vitală” a umanității, sunt supuse unui risc din ce în ce mai mare de penurie, care survine pe fondul „supraconsumului și a supradezvoltării vampirice”, avertizează ONU în raportul pe care l-a publicat miercuri, cu câteva ore înainte de începerea ediției din 2023 a Conferinței privind Apa, potrivit AFP, citată de France24.

Lumea „se îndreaptă orbește către un drum extrem de periculos”, în contextul în care apa, „sângele vital al umanității”, „este secătuită de utilizarea nesustenabilă a resurselor disponibile, de poluare și de încălzirea globală scăpată de sub control”, a declarat Antonio Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite, în prefața raportului publicat cu câteva ore înainte de primul mare summit pe tema resurselor de apă organizat de ONU în mai bine de 40 de ani.

La Conferința ONU privind Apa, care va fi ținută la New York și va fi găzduită în comun de guvernele din Tadjikistan și Olanda, vor participa de miercuri până vineri, aproximativ 6.500 de delegați, inclusiv 100 de miniștri și câțiva șefi de stat și de guvern.

„Există numeroase feluri” în care această „criză mondială a apei” își va manifesta impactul asupra lumii, a declarat Richard Connor, autorul principal al raportului, într-un interviu acordat pentru AFP.

„Dacă nu se ia nicio măsură pentru a preveni această criză, totul va decurge ca și până în prezent, adică 40-50% din populația lumii nu va avea în continuare acces la servicii de salubritate și aproximativ 20-25% nu va avea acces la apă potabilă”.

Și odată cu creșterea alarmantă a populației globului „se va mări și efectivul de persoane care nu vor avea acces la aceste servicii”, precizează autorul raportului.

În cadrul Conferinței ONU, atât reprezentanții guvernelor, cât și cei din sectorul public și privat sunt invitați să își prezinte propunerile pentru o așa-numită agendă de acțiune în domeniul apei, menită să prevină tendințele actuale și să contribuie la îndeplinirea obiectivului stabilit în anul 2015 în cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, acela de a asigura „întregii populații a planetei accesul la apă și servicii de salubritate până în anul 2030”.

Ediția din 2023 a Conferinţei ONU privind Apa, nereglementată în baza vreunui tratat sau care să dispună de un organism special dedicat la nivelul ONU, este primul summit de acest gen care are loc de la ediția din 1977, care a fost ținută la Mar del Plata, în Argentina.

Există deja anumite temeri în rândul experților cu privire raza de acțiune a acestor propuneri și la fondurile disponibile pentru punerea lor în aplicare.

„Sunt multe de făcut și nu mai avem destul timp la dispoziție”, a declarat Gilbert Houngbo, președintele UN-Water, care reprezintă mecanismul de coordonare a activității Națiunilor Unite în domeniul apei și al serviciilor de salubritate.

Raportul publicat de UN-Water și UNESCO, avertizează că „penuria de apă capătă un caracter regional” din cauza poluării și a consumului excesiv de resurse potabile, însă încălzirea globală va spori penuria sezonieră de apă atât în zonele cu resurse din abundență, cât și în cele care suferă deja de deficite.

„Acum ori niciodată”

„Aproximativ 10% din populația întregii lumi trăiește în zone cu un nivel ridicat sau critic de stres hidric”, se arată în raport.

„Aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă în prezent cu un deficit sever de apă cel puțin într-o anumită perioadă a anului”, se precizează în cel mai recent raport al ONU cu privire la impactul schimbărilor climatice, publicat luni de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC).

Aceste deficite au cel mai mare impact asupra populației sărace, a declarat Richard Connor pentru AFP.

„Indiferent de unde ai locui, dacă dispui de îndeajuns de multe resurse financiare, faci rost de apă, fără doar și poate”, declară autorul.

Raportul atrage atenția asupra riscurilor majore cărora populația planetei este supusă din cauza resurselor de apă contaminate în urma utilizării de instalații de epurare depășite sau din cauza lipsei de astfel de sisteme.

„Cel puțin 2 miliarde de oameni (la nivel mondial) folosesc surse de apă potabilă contaminată cu fecale, ceea ce îi expune riscului de a se îmbolnăvi de holeră, dizenterie, tifos și poliomielită”, se arată în raport.

Aceste 2 miliarde nu includ și persoanele supuse riscului de îmbolnăvire pe care îl presupun utilizarea anumitor produse farmaceutice, expunerea la substanțe chimice și pesticide sau ingerarea de microplastice și nanomateriale.

Pentru a asigura accesul întregii populații la apă potabilă până în anul 2030, investițiile în acest domeniu trebuie triplate, menționează raportul.

Ecosistemele de apă dulce, care, pe lângă apă, aduc beneficii vitale și pe plan economic și ajută la combaterea efectelor încălzirii globale, „se numără printre cele mai amenințate ecosisteme din întreaga lume”, avertizează raportul.

„Trebuie să luăm atitudine acum, deoarece această criză mondială a apei reprezintă o amenințare directă atât la adresa securității alimentare, sanitare și energetice, cât și la adresa dezvoltării urbane, având un impact puternic și asupra societății”, a declarat Henk Ovink pentru AFP, în calitate de reprezentant al Olandei în domeniul apei.

„Trebuie să acționăm acum ori niciodată. E o oportunitate care se ivește doar o dată la o generație, am putea spune”.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.