Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafael Grossi, AEIEA: Siguranța centralei nucleare de la Zaporojie rămâne precară

Imagine satelit furnizata de Maxar Technologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.

Imagine satelit furnizata de Maxar Tcehnologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.
Imagine satelit furnizata de Maxar Technologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Directorul AEIEA, Rafael Grossi : 'Fac încă o dată apel la un angajament din partea tuturor părţilor de a asigura securitatea nucleară şi protecţia securităţii la uzină', a insistat şeful AIEA, avertizând totodată asupra presiunii exercitate de toate acestea asupra personalului de la centrala Zaporojie. Bombardamente în zona centralei au loc încă de la începutul invaziei ruse, iar Moscova si Kievul se acuză reciproc  de aceste atacuri. 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat alarmată faţă de continua decuplare a centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), din sudul Ucrainei, a ultimei linii externe de alimentare cu electricitate de 750 kV, relatează joi DPA şi Unian. Ultima linie electrică de 330 kilovolţi (kV) de rezervă a fost avariată la 1 martie şi este decuplată de centrală şi se află în curs de reparaţii, a declarat miercuri într-un comunicat directorul AIEA, Rafael Grossi.

'Siguranţa nucleară la centrala Zaporojie rămâne într-o stare precară', a avertizat el.

Timp de trei săptămâni, centrala a primit energie electrică din exteriorul uzinei de la numai o singură linie electrică externă principală rămasă de 750 kV.

Atunci când este deconectată, uzina depinde de generatoare diesel de urgenţă din 'ultima linie de apărare' pentru răcirea reactorului şi pentru alte funcţii esenţiale de siguranţă şi securitate nucleară, a declarat Grossi.

'Fac încă o dată apel la un angajament din partea tuturor părţilor de a asigura securitatea nucleară şi protecţia securităţii la uzină', a insistat şeful AIEA, avertizând totodată asupra presiunii exercitate de toate acestea asupra personalului de la centrala Zaporojie.

'Nivelul redus de personal combinat cu stresul psihologic cauzat de conflictul militar în curs de desfăşurare au un impact asupra siguranţei şi securităţii centralei nucleare', a spus el.

Agerpres amintește că Rusia controlează efectiv această centrală nucleară ucraineană, cea mai mare din Europa, de peste un an, când trupele Moscovei au ocupat mari zone din sudul Ucrainei în cursul campaniei lor militare. Bombardamente în zona centralei au loc încă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, atacuri pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc