Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proces istoric în România: ONG-urile de mediu dau statul în judecată

proces_romania_ong_mediu_stat_judecata.jpg

Activiștii de mediu au stat statul român în judecată
Activiștii de mediu au stat statul român în judecată
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Primul proces din România în privința climei a început la Cluj. Comunitatea Declic a dat în judecată statul român, căruia îi cere acțiuni concrete împotriva schimbărilor climatice. Demersul este susținut de organizațiile ecologiste Bankwatch România și 2Celsius.

Cătălina Hopârteanu, campaigner la Declic, spune la RFI ce urmăresc ONG-urile de mediu prin acest proces pe climă: ”Am cerut instanței să oblige Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia măsuri pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Aici vorbim pe de o parte de creșterea procentului de energie verde din mixul energetic la 45% până în 2030, așa cum cere și Uniunea Europeană, dar și măsuri de protecție a pădurilor și măsuri prin care să reușim să ajungem ca țară la neutralitate climatică până în 2050”.

 

Victorie a ONG-urilor de mediu: schimbările climatice vor fi studiate în școli

 

Progresul înregistrat la nivel mondial privind eliminarea treptată a cărbunelui în 2022, îngreunat de China

 

Ce riscă statul român, dacă pierde procesul pe climă și nu respectă verdictul? Reprezentanta Declic explică: ”Dacă noi vom avea câștig de cauză în acest proces, atunci am cerut de altfel instanței să amendeze cu 20% din salariul minim, pentru fiecare zi de întârziere, să-i amendeze pe premier, ministrul Energiei și ministrul Mediului, cei care vor fi în funcție la momentul deciziei instanței, asta pentru că nu credem că e normal ca tot noi, cetățenii, să plătim, adică prin aceste instituții, ci vrem ca cei responsabili de acțiunile lor să fie trași la răspundere”.

 
Cătălina Hopârteanu, despre procesul pe climă deschis la Cluj-Napoca