Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Povestea lui Cristian Ionescu sau cum s-au transformat două luni pe bicicletă în opt ani de antreprenoriat

Cristian Ionescu manageriază, împreună cu asociatul lui, Dan Bodron, un business de curierat pe două roți care-și propune să ofere o alternativă cu zero emisii pentru livrarea coletelor în Capitală.

Cristian Ionescu manageriază, împreună cu asociatul lui, Dan Bodron, un business de curierat pe două roți care-și propune să ofere o alternativă cu zero emisii pentru livrarea coletelor în Capitală.
Cristian Ionescu manageriază, împreună cu asociatul lui, Dan Bodron, un business de curierat pe două roți care-și propune să ofere o alternativă cu zero emisii pentru livrarea coletelor în Capitală.
Sursa imaginii: 
ENTR Ro

La 33 de ani, Cristian Ionescu manageriază, împreună cu asociatul lui, Dan Bodron, Sinapseria, un business de curierat pe două roți care-și propune să readucă bicicleta pe stradă și să ofere o alternativă cu zero emisii pentru livrarea coletelor în Capitală.

Acum zece ani, Cristian Ionescu se afla într-un autobuz, în drum spre serviciu. Blocat în ambuteiajele deja tradiționale ale Capitalei, la un semafor, a observat un biciclist care se strecura cu ușurință printre mașini. Acela a fost momentul în care a decis că vrea să-și ia o bicicletă. Dar era încă departe de momentul în care va ajunge la Sinapseria.

Pasiunea lui a luat avânt rapid, după ce a văzut că îi place să pedaleze, a decis să înceapă să participe la competiții de mountain biking pentru amatori. Iar, după un timp, și-a cumpărat și o bicicletă pentru oraș.

Acum, nu mai era forțat să aștepte în autobuz în timp ce făcea naveta spre agenția de relații publice și marketing la care s-a angajat imediat după terminarea facultății. Însă, o altă problemă a apărut în momentul în care a început să simtă nevoia de schimbare, de un alt job. Atunci s-a gândit să dea o șansă curieratului.

„M-am gândit că o să fac chestia asta probabil maxim două luni și apoi o să mă orientez din nou pentru ceva din domeniul jurnalismului sau marketingului sau ceva de genul. Doar că mi-a plăcut foarte mult”, spune Cristian Ionescu.

Așa că i-a trimis un email lui Andrei Găitănaru, cel care a creat Sinapseria, proiect care-și propunea să ajute la creșterea mobilității urbane și la reducerea poluării din Capitală, prin integrarea bicicletei ca mijloc de transport pentru curierat. Rapid, cei doi și-au dat seama că au o chimie bună iar în timp ce Cristian se pregătea să devină manager, Andrei Găitănaru se pregătea să părăsească Sinapseria. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2017, la doar doi ani după venirea lui Cristian în companie. Astăzi, Cristian este încă în fruntea companiei și are și un nou partener, pe Dan Bodron. Împreună administrează o echipă de bază de șase curieri și mai mulți colaboratori.

Cristian Ionescu duce mai departe ideea concepută de Andrei Găitănaru care reiese chiar din numele de Sinapseria: „Sinapseria vine din sinapsele dintre neuroni. Practic, noi facem legăturile pentru clienții noștri care sunt neuroni în contextul ăsta,” explică actualul manager Sinapseria. 

Anul acesta, Sinapseria, a împlinit zece ani și ocupă un segment nișat de pe piața de curierat. Principalii lor clienți sunt companiile și, cu anumite excepții, persoanele care apelează la ei pentru livrări domestice. În plus, rămân un serviciu atipic, pe piața marilor jucători din domeniul livrărilor. Față de alte companii de curierat bine cunoscute pe piața românească, aceștia oferă livrare în aceeași zi într-un interval de câteva ore, indiferent de condițiile meteo sau de anotimp, fără emisii. 

Este un pic diferit față de modelul serviciilor de livrare de mâncare. Acolo practic comanzi acum ceva și te aștepți să-ți vină în următoarele 30-40 de minute. Noi mergem mai mult pe ideea de same day delivery și mai puțin de instant delivery.

Un serviciu de curierat pe bicicletă într-o capitală precum Bucureștiul, deocamdată puțin prietenoasă cu cei care preferă mersul pe două roți, e o provocare constantă. Încercări au mai fost: Tribul lui Ariel Constantinof sau scurta existență a celor de la Kyklos și Curierix, dar nu au avut în cele din urmă succes. 

Pentru el, cel mai important lucru este că poate face o schimbare. Cu toate acestea, el își imagina că va fi altfel, că viața de antreprenor îi va permite ceea ce este promovat, mai nou, de influenceri. Timp liber, alegerea de a-ți personaliza programul și de a munci atunci când vrei. Dar a descoperit că este mai degrabă, similară cu viața unui curier. Că există zile însorite, dar la un moment dat, tot trebuie să pedalezi prin ploaie, cu zeci de kilograme în spate.

„E greu să fii antreprenor. E mai greu decât mă așteptam. Eu când am ales să fac chestia asta îmi imaginam că o să am mai mult timp liber. Dacă aleg să nu mă ocup de lucrurile care țin, de business, atunci se vor întoarce împotriva mea și vor ajunge să mă streseze și să mă consume,” a menționat Cristian Ionescu.

Meseria de curier, pe care și el a practicat-o la început, când s-a alăturat echipei Sinapseria, implică transportul obiectelor cu ajutorul ghiozdanelor largi, de peste 80 de litri și a adaptărilor pentru bicicletă, cum ar fi ghiozdanele laterale. În timpul programului, trebuie să mergi cu o medie de aproximativ 20 de kilometri la oră, indiferent de cât te ard cvadricepșii. La Sinapseria, eficiența este importantă, așa că fiecare curier are o zonă predefinită în care livrează. Ei ajung să care marfă timp de aproximativ cinci-șase ore pe zi și pot ajunge și la 80 de kilometri parcurși zilnic. 

Pentru Cristian, munca nu este neapărat grea. Media de vârstă a unui „sinapsar” este în jur de  40 de ani, iar cu toate acestea, se mândresc că pot ajunge oriunde în București în cel mult o oră pentru că au învățat cele mai eficiente rute.

„Viața unui curier, cu siguranță necesită o disciplină, la fel cum spuneam și despre un antreprenor pentru că [altfel] nu ai cum să dai randament. Ei [curierii] parcurg undeva în jur de 70-80 de kilometri pe zi și trec prin diverse situații mai puțin plăcute cu participanții la trafic. Ne-am obișnuit”,  a menționat antreprenorul.

El crede că avantajul Sinapseria este capacitatea de a livra coletele cu zero emisii, nu numai pentru că oferă un timp scurt de livrare. În ceea ce privește economia verde, nișa livratului pe două roți, fie că metoda de propulsie este un motor electric sau e reprezentată de picioarele curierului, este puțin explorată în București. Firme similare, se întâlnesc mai des în vestul țării, în orașe ca Timișoara și Cluj.

În următorii ani, Cristian Ionescu își dorește să continue să-și extindă afacerea. Speră să atragă finanțări pentru a putea stabiliza afacerea și să atragă mai multe afaceri în sfera livratului verde. Alături de afaceri similare de curierat din Timișoara, Cluj și Oradea, plănuiește și să continue să dezvolte conceptul de livrări cu zero emisii în întreaga țară.