Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parcul Doñana, afectat de secetă și... de legile autorităților locale

gettyimages-1226367050.jpg

Parcul natural Doñana din zona El Rocio din Andaluzia (sudul Spaniei). La fel ca întreaga regiune andaluză și o mare parte a Peninsulei Iberice, această zonă vastă de biodiversitate este în pericol
Sursa imaginii: 
Franco Tollardo / Getty Images / rfi.fr

Partidul Popular, aflat la conducere în Andaluzia, intenționează să legalizeze printr-un proiect de lege regional irigarea, acum ilicită, a sute de hectare agricole din principala regiune exportatoare de fructe roșii în Europa. Proiectul a fost dur criticat de guvernul central al Spaniei, deoarece pune în pericol parcul Doñana, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, care a început deja să sece.

Victor Porras privește lung o colonie mică de flamingo roz care “stau la o vorbă” într-un iaz îndepărtat, în curând alăturându-i-se și niște turiști californieni fermecați de peisajele din El Rocio. Aceștia afișează un entuziasm pe care acum Victor Porras nu-l mai poate împărtăși cu aceeași ușurință. "Doñana s-a schimbat enorm", constată ghidul. "Anul acesta, o ploaie din ianuarie a mascat oarecum problema, pentru că aici pare că este puțină apă, dar realitatea este cu totul alta. Mlaștina centrală, parcul național, este complet uscată. Nu ne mai ducem clienții în mlaștină, pentru că acolo nu mai există viață. Situația este atât de dramatică, încât te apucă plânsul". 


Urme de cerb și mistreț pe un teren secat în Parcul Doñana
Sursa imaginii: 
Getty Images / Carlos Ciudad Photography / rfi.fr

Păsări migratoare, râși iberici, amfibieni... 

Această zonă cu mlaștini, dune, păduri de pini și cu vegetație gariga ar trebui să fie plină de viață. "O mare parte din păsările care migrează din aproape toată Europa de Vest spre Africa trece prin Doñana", explică Ivan Gomez-Mestre, director tehnic adjunct al Stațiunii Biologice Doñana. "Păsările se opreau și, momentan, încă se mai opresc aici", continuă el, "pentru a se hrăni în zonele umede înainte de a zbura spre Africa. Zona este, de asemenea, un fel de sanctuar pentru specii de mamifere, cum ar fi linxul și mangusta. În plus, aici viețuiesc și unsprezece specii de amfibieni". 

O comerciantă din El Rocio contestă mediatizarea din jurul parcului Doñana și din jurul proiectului de lege privind terenurile irigate, susținând că peisajul natural nu a suferit nicio schimbare. Deocamdată, turiștii continuă să vină, însă numărul păsărilor migratoare scade. Ivan Gomez-Mestre combate aceste afirmații cu date exacte: "Anul trecut, am înregistrat cel mai scăzut număr de păsări migratoare în Doñana". Și nu doar păsările au dispărut. "Din 1985, au secat cel puțin două treimi din lagunele și iazurile temporare. Este o pierdere enormă în ceea ce privește biodiversitatea și nu este una temporară, deoarece pe fundul acestor lagune acum cresc copacii. Așadar, este un semn că această situația va deveni ireversibilă dacă nu ținem sub control supraexploatarea resurselor acvifere. Lagunele Doñana nu depind direct, sau cel puțin nu numai, de precipitații. Atunci când pânza freatică se ridică suficient, aceasta umple bazinele", explică Ivan Gomez-Mestre. 

Statul spaniol, condamnat pentru nepăsare... 

Stațiunea balneară și irigațiile din această regiune, care a devenit regatul căpșunilor, la care se adaugă și schimbările climatice, contribuie la reducerea rezervelor de apă. Dar irigațiile nu sunt realizate mereu conform legii. Ivan Gomez-Mestre estimează că există 1.400 de puțuri ilegale. Terenurile care sunt irigate în prezent în mod ilegal vor fi, prin urmare, legalizate dacă proiectul de lege andaluz va avea succes. Partidul de dreapta aflat la putere în regiune susține că irigațiile vor folosi apă de suprafață. Cu toate acestea, Juanjo Carmona, de la WWF, se arată revoltat: "proiectul ar legaliza irigarea a aproape 2.000 de hectare, aceasta este cifra indicată de experții  de la WWF. Autoritățile locale au  menționat doar 750 de hectare, dar nu știm de unde au scos această cifră", insistă el adăugând în continuare: "Ar trebui să știți, de asemenea, că nu doar WWF spune că Doñana se află într-o situație critică."  

În iunie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat statul spaniol pentru că nu a luat măsuri pentru a proteja Doñana. 

Așadar, "această regularizare va ameliora starea parcului Doñana", se întreabă Juanjo Carmona. "Va ajuta rezervația să arate ca înainte?" și pe Spania "să respecte hotărârea judecătorească? Cred că nu. Ce motiv să aibă cei care fură din apele subterane să înceteze să-și ude ilegal plantațiile până când vor primi apa de suprafață promisă? Răspunsul este evident: "Nici unul! "

Această regularizare nu îi mulțumește însă pe toți agricultorii. Pe o plantație de căpșuni din Almonte, nu departe de satul El Rocio, sunetul apei care curge aparent din abundență într-un bazin contrastează puternic cu seceta care afectează Andaluzia. "Această apă provine dintr-un puț și o stocăm în acest bazin pentru a putea iriga cu suficientă presiune", explică Manuel Delgado, purtătorul de cuvânt al asociației agricultorilor Puerta de Doñana, deși el nu este agricultor.  

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.