Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul Rabla Local funcționează normal. AFM transmite că peste 4000 de persoane s-au înscris

img_20230426_082237.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa imaginii: RFI /Cosmin Ruscior

UPDATE Aplicaţia programului "Rabla local" funcţionează în parametri normali, iar până la această oră au fost înregistrate 4.505 persoane fizice înscrise, a anunţat, luni, pe Facebook, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În prima parte a zilei, sute de persoane au reclamat faptul că aplicaţia nu poate fi accesată. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari.

Toţi utilizatorii platformei au precizat că nu pot depune cererea, întrucât verificarea anti-robot nu funcţionează, ceea ce nu permite urmarea pașilor  indicați. 

Administraţia Fondului pentru Mediu a transmis, într-un comunicat de presă, că, din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfăşoară într-un rimt mai lent.

Înscrierea ar trebui să aibă loc până la ora 16.30 sau până la epuizarea fondurilor.

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5. Din suma de 3.000 lei, 2.400 lei sunt alocaţi din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuţi din bugetul local)”, a subliniat ministrul Mediului Mircea Fechet.

Rabla Local se va desfăşura doar prin autorităţile publice locale care decid să participe la program. Potrivit ministrului Mediului sunt deja peste 500 de primării înscrise în program iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială este stabilit în funcţie de populaţie. 

Pentru acest an , programul Rabla Local beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei.  

„Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulaţie, adică din maşini mai vechi de 15 ani”, a completat ministrul Mediului.