Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă de poluare la Paris

alerta_de_poluare_la_paris.jpg

Poluare la Paris (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

E oare Parisul ca Beijingul? Cert este că în capitala Franţei, dar şi în alte 16 regiuni ale ţării, de câteva zile, pragul de alertă la particule fine a obligat autorităţile să ia măsuri inedite.

Transporturile în comun din toată regiunea pariziană, adică trenurile, metroul şi autobuzele sunt gratuite de vineri dimineaţă şi până la sfârşitul week-end-ului, adică până la închiderea programului, duminică seară. O măsură excepţională luată de Guvern, pentru a-i feri pe localnici de efectele nefaste ale valului de poluare care se abate asupra regiunii.

Pragul alertei de poluare cu particule fine sau microparticule, cum li se mai spune, considerate cancerigene de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a fost depăşit joi pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână la Paris şi pentru prima dată în mai multe oraşe franceze.

Încă de miercuri, Prefectura capitalei diminuase viteza maximă autorizată a maşinilor. Joi a intrat în vigoare gratuitatea pentru bicicletele şi maşinile electrice propuse de Primărie.

De vineri, transportul în comun este la liber timp de trei zile, în aşteptarea unor posibile noi măsuri. Sub presiunea ecologiştilor şi a asociaţiilor, Franţa ar putea instaura circulaţia alternată, în cazul în care concentraţia de particule fine depăşeşte un anumit prag. De altfel, această măsură extremă este prevăzută chiar de un decret prefectoral din octombrie 2011.