Korodi la RFI, despre gazele de şist: Nu poţi derula proiecte industriale, dacă la nivel local oamenii nu-şi dau acordul

Procedurile privind gazele de şist trebuie să aibă un parcurs normal, ca orice domeniu energetic care se desfăşoară în România, nici mai accelerat, nici mai încet, cel puţin în faza de explorare. Dacă se va ajunge la exploatare, companiile trebuie să aibă foarte multă chibzuinţă şi foarte multă deschidere faţă de comunităţile locale. Iată ce spune la RFI ministrul Mediului, Attila Korodi.

În opinia lui Attila Korodi, "sunt două lucruri total diferite pe care trebuie să le facă România. Trebuie să aibă o evaluare foarte clară a resurselor care sunt legate de gazele de şist, să vedem ce înseamnă această resursă. Aceasta înseamnă explorare. Dar pe de altă parte, exploatarea ajunge într-o altă dimensiune, pentru că la exploatare vin pe bună dreptate critici care dacă nu sunt contraargumentate şi aduse răspunsuri care să dea încredere, aceste proiecte greu pot fi derulate. Şi aici vorbim de problematica mai ales a rezervelor de apă şi a calităţii apei şi aşa mai departe, lucruri care după părerea mea trebuie abordate punct cu punct, pentru că depinde foarte mult de zonele în care aceste proiecte doresc să fie derulate".

Preşedintele Traian Băsescu a pledat luni pentru gazele de şist. Într-un interviu pentru Adevărul, şeful statului s-a referit şi la acest subiect. El spune că localnicii din zonele unde vor avea loc exploatări trebuie convinşi că tehnologia folosită este sigură.

 

"Barierele comunităţilor locale sunt corecte"

 

Ministrul Mediului observă că "la ora actuală, tehnologiile încep să se diversifice şi în următorii cinci ani de zile cred că din acest punct de vedere poate să fie şi o revoluţie când vorbim de gaze de şist. Nu poţi să derulezi proiecte industriale, dacă la nivel local, comunitatea locală nu îşi dă acordul. Înseamnă că pur şi simplu ne lovim de anumite bariere care sunt corecte, barierele comunităţilor locale. Şi acest lucru este adevărat pentru toate proiectele. Noi ca Minister al Mediului trebuie să dăm toate asigurările instituţionale că oamenii care trăiesc în acele zone unde se desfăşoară activităţi economice pot să-şi trăiască viaţa în siguranţă din punct de vedere al calităţii vieţii".

"Companiile cu interes în această zonă trebuie să vină nu numai cu răspunsuri la faza de explorare, să vedem ce resurse are România, dar mai ales la calitatea tehnologiilor pe care le utilizează", crede el.

"Dacă comunităţile nu dau un răspuns favorabil, atunci din experienţa europeană şi experienţa mondială şi experienţa românească, pe câteva speţe foarte clare, arată că aceste proiecte industriale n-au o şansă. Comunităţile locale dacă sunt partenere în astfel de lucruri, sunt deschise şi nu vorbesc de administraţia publică locală, ci vorbesc de comunitatea în sine", afirmă Attila Korodi.

Întrebat dacă ar trebui accelerate procedurile privind gazele de şist sau dimpotrivă, temperate, ministrul Mediului a răspuns: "Eu cred că gazele de şist trebuie să aibă un parcurs normal, ca orice domeniu energetic care se desfăşoară în România, nici mai accelerat, nici mai încet, adică ar trebui să fie o normalitate, cel puţin faza de explorare. După aceea, după ce ştim ce resurse avem, când deja vom vorbi exact de tehnologiile care vor fi utilizate, deja se schimbă foarte mult ecuaţia, acolo trebuie să existe foarte multă răbdare şi foarte multă chibzuinţă şi foarte multă deschidere faţă de comunităţile locale".