Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce are nevoie Iranul de yellow cake ?

Teheranul a inagurat două mine de uraniu, care vor alimenta un nou complex de producere de "yellow cake", în provincia Yazd, a anunţat televiziunea de stat, citată de AFP.

Cele două mine, cu o adâncime maximă de 350 de metri, se află la Sagand, la aproximativ 100 de kilometri de noul complex, construit la Ardakan. Acesta va avea o capacitate de producţie anuală de aproximativ 60 de tone de yellow cake, potrivit televiziunii.

 

Ce reprezintă yellow cake

 

Acest yellow cake reprezintă un amestec de concentrate de uraniu obținute prin extracție dintr-un amestec ce conține oxizi de uraniu folosind un dizolvant selectiv.

Aşa-numitele "prăjituri" sunt produse oriunde în lume unde se exploatează uraniu şi reprezintă un pas intermediar în procesul de rafinare al uraniului obținut prin procedee industriale. Cel mai frecvent, aceste concentrate de uraniu sunt obținute prin procedee obișnuite de minerit, urmate de concentrarea sau îmbogățirea oxizilor de uraniu prin procedee fizico-chimice. În final, "prăjitura" propriu-zisă este formată dintr-un material granular de culoare tipică, intens galbenă, insolubilă în apă, conținând aproximativ 80 % uraniu, care se topește la aproximativ 2.878 °C.

Cele două mine, cu o adâncime maximă de 350 de metri, se află la Sagand, la aproximativ 100 de kilometri de noul complex, construit la Ardakan. Acesta va avea o capacitate de producţie anuală de aproximativ 60 de tone de yellow cake, potrivit televiziunii. Yellow cake este transformat în minereu de uraniu, destinat producerii de gaz UF6, utilizat ulterior în centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.

Iranul a anunţat descoperirea minelor de la Sagand în anii 2000, însă unii experţi occidentali consideră că acestea conţin un minereu sărac. Teheranul a inaugurat marţi şi un accelerator de electroni, construit tot în provincia Yazd şi producerea a cinci noi medicamente radio-izotope, cu ocazia Zilei Naţionale iraniene a Tehnologiei Nucleare.

 

Îngrijorări pe plan internațional

 

Puterile occidentale şi Israelul suspectează Teheranul că încearcă să îmbogăţească uraniu pentru a produce arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil, lucru dezminţit de Republica islamică.

Rezoluţiile ONU care sancţionează Iranul din cauza activităţilor sale nucleare au fost consolidate în mod unilateral, printr-un embargo bancar şi petrolier, de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Ultimul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, dat publicităţii la sfârşitul lui februarie, arată că Iranul produce în prezent uraniu îmbogăţit la nivelul de 3,5% sau de până la 20%, la două instalaţii şi anume la Natanz şi Fordo.