Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatolog despre furtunile violente: Anul 2013 este unul oarecum atipic

Anul 2013 este oarecum atipic din punct de vedere al temperaturilor şi precipitaţiilor din această vară. O spune la emisiunea Planeta Verde de la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea precizează că "astfel de furtuni de vară se pot produce oricând, teoretic, dar cu mai mare probabilitate în luna iunie, climatologic vorbind".

Fenomene meteo extreme au afectat România în ultimele săptămâni. Zeci de copaci au fost doborâţi de vântul neobişnuit de puternic, iar unele oraşe s-au trezit inundate din cauza cantităţilor mari de precipitaţii căzute într-un interval mic de timp.

Climatologul Roxana Bojariu spune că "tipul acesta de fenomene este caracteristic sezonului cald, dar frecvenţa lor în această vară şi intensitatea lor uneori este într-adevăr mai mare decât cea obişnuită, cea pe care arhivele noastre le desemnează ca fiind să zicem standard, mediile climatice adică. Dar e vorba de variabilitate climatică naturală".

Ea precizează că "luna iulie, climatologic vorbind este una mai stabilă decât luna iunie. Cea mai instabilă lună este luna iunie, climatologic vorbind. Dar chiar şi în luna iulie există încă, climatologic vorbind, norme pentru precipitaţii destul de mari. Ele devin treptat mai mici în luna august şi septembrie şi mai mici. Astfel de furtuni de vară se pot produce oricând, teoretic, dar cu mai mare probabilitate în luna iunie, climatologic vorbind".

 

Atipic sau nu?

 

Întrebată dacă 2013 este un an atipic din punctul de vedere al furtunilor violente, Roxana Bojariu a răspuns: "Este oarecum atipic din punct de vedere al temperaturilor şi precipitaţiilor din această vară, dar să ne amintim că de fapt noţiunea de normal climatologic sau medie climatologică este o noţiune calculată, este una abstractă şi ea este până la urmă o sinteză a unor astfel de episoade atipice. Nu simţim aceste climatologii, doar le calculăm şi le vedem pe hârtie. Noi simţim tocmai aceste fluctuaţii de o parte şi de alta a normalului, pe care l-am definit foarte abstract, matematic l-am definit. Aşa că discuţia asta, ce-i atipic şi ce nu-i atipic e un pic alunecoasă".

 
Roxana Bojariu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre furtunile violente din iunie şi iulie 2013