Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonezii vor să înghețe zona din jurul centralei Fukushima pentru a opri radiațiile

8761.jpg

Fukushima

Autorităţile nipone vor să intensifice măsurile pentru oprirea scurgerilor radioactive de la Fukushima. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunţat că specialiștii au catalogat situaţia drept o "problemă urgentă".

"Stabilizarea centralei de la Fukushima este provocarea noastră. Apa contaminată reprezintă o problemă urgentă care suscită preocupări în rândul populaţiei", a declarat  premierul nipon. Shinzo Abe a ordonat guvernului pe care îl conduce să găsească modalităţi „multiple, rapide şi sigure” de a opri răspindirea apei radioactive din jurul reactoarelor nucleare de la Fukushima. Apelul vine în contextul în care un oficial din cadrul Ministerului nipon al Industriilor a anunţat că un nou punct de scurgere a apei contaminate în ocean a fost descoperit de curând.

Directivele premierului vin la două săptămâni după ce Tokyo Electric Power Company (TEPCO), compania care deţine centrala nucleară, a recunoscut că în Oceanul Pacific se revarsă apa contaminată de la reactoarele care s-au topit parţial în 2011, după ce tsunami-ul a avariat sistemul de răcire şi a cauzat cel mai grav accident nuclear din ultimul sfert de secol.

Soluția Japoniei? Îngheţarea zonei pe care se află centrala nucleară Fukushima pentru a opri scurgerile radioactive. Este vorba practic despre construirea unei bariere subterane prin îngheţarea pământului din jurul reactoarelor. Aceasta ar împiedica apa contaminată să mai ajungă în Ocean.

TEPCO, cel mai mare furnizor de utilităţi din Japonia, se luptă pentru a găsi o soluţie privind scurgerile radioactive încă din martie 2011. Oamenii de ştiinţă care au măsurat constant nivelul radiaţiilor au atras în tot acest timp atenţia că acesta este mult prea ridicat, dovadă a unei scurgeri radioactive persistente.

Compania a refuzat însă să recunoască public acest lucru până la sfârşitul lunii trecute. Acum, doar trei dintre cele 54 de reactoare nucleare din stat funcţionează. Analiștii atrag atenția asupra acestei schimbări fără precedent în rândul statelor dezvoltate pe timp de pace. În 2010, înainte de dezastrul de la Fukushima, centralele nucleare furnizau aproximativ 30% din producţia totală de energie electrică a Japoniei. Din cauza gazelor importate, Japonia a înregistrat în 2011 primul deficit comercial din mai bine de 30 de ani.