Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestul din Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, a cincea zi

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat joi seară, pentru a cincea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
Antonescu: Dacă proiectul privind Roşia Montană nu are avizul MJ, cred că nu-l putem lua în discuţie

Protestatarii au ocupat zona fântânii de la Universitate şi sunt flancaţi de cordoane de jandarmi.
Ei scandează "Fără referendum!" şi "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi agită pancarte cu mesaje printre care "Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii", "Salvaţi-vă!" şi "Salvaţi Roşia Montană!".

Miercuri seară, protestatarii s-au strâns tot la fântâna de la Universitate, de unde, ocolind forţele de ordine, s-au deplasat pe bulevardul Regina Elisabeta şi au blocat temporar circulaţia pe ambele sensuri.
Protestatarii vor retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Pe de alta parte, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că, dacă proiectul de lege privind Roşia Montană nu are avizul ministrului Justiţiei, el crede că acesta nu poate fi luat în discuţie în Parlament.

Antonescu a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, în legătură cu un raport al Ministerului Justiției, apărut în media, în care se fac o serie de observaţii legate de proiectul de lege privind Roşia Montană, el arătând că nu ştie despre acesta, jurnaliştii menţionându-i totodată că nu a fost dat un aviz.

Într-o adresă din 13 august către ministrul delegat Dan Şova, semnată de secretarul de stat în MJ Florin Aurel Moţiu, apărută în presă, sunt menţionate o serie de observaţii privitoare la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

"Gândul" a notat că în documentul adresat ministrului Şova se arată că propunerea de a aproba un contract-acord de drept privat prin lege nu corespunde finalităţii constituţionale a acesteia de a reglementa o manieră generală.

Liderii PDL au susţinut, joi, că proiectul de la Roşia Montană nu are avizul Ministerului Justiţiei şi îl acuză pe premierul Victor Ponta că nu a prezentat un punct de vedere clar despre proiect, Cătălin Predoiu spunând că acest lucru "denotă dispreţ pentru Parlament şi denotă dispreţ pentru cetăţeni".

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, la Eforie Nord, la deschiderea Şcolii de Vară a Organizaţiei Pensionarilor şi Vârstei a treia a PDL, că prin atitudinea pe care o are vizavi de proiectul de la Roşia Montană, Victor Ponta nu va mai fi luat în serios de vreun premier al unei ţări europene.

În replica, senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, joi, MEDIAFAX, că fostul premier Emil Boc a "driblat" patru ani luarea unei decizii în cazul proiectului Roşia Montană, deşi l-a prezentat în 2009 ca făcând parte din programul de guvernare, el apreciind că această atitudine este una "condamnabilă".

El l-a contrazis, totodată, pe Emil Boc, apreciind ca neadevărată afirmaţia acestuia potrivit căreia proiectul Roşia Montană este neconstituţional pentru că oferă atribuţii de utilitate publică unei companii private.

El a apreciat că ideea desfăşurării unei dezbateri în Parlament cu privire la proiectul Roşia Montană este una înţeleaptă.