Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mina Talvivaara, "Roșia Montană" din Finlanda

mina-talivaara-finlanda.jpg

MINA TALIVAARA FINLANDA

Scriind despre protestele din România împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, cotidianul britanic The Guardian îl citează pe expertul finlandez Jari Natunen, care atrage atenția că viitoarea mină din România poate produce o catastrofă ecologică după cum a produs mina finlandeză în aer liber Talvivaara.

Jari Natunen este un biochimist cunoscut pentru implicarea lui activă în probleme de mediu. El a luat atitudine împotrivă dezastrului ecologic produs de compania minieră Talvivaara, firmă finlandeză cu operațiuni internaționale, listată pe piețele bursiere din Londra și din țările nordice.

Compania afirmă că deține unul din cele mai mari zăcăminte de nichel din Europa și are contracte de exploatare încheiate pe următorii zeci de ani pentru nichel, cobalt, zinc și uraniu. Firma exploatează în mine deschise, ca și cea programată la Roșia Montană, și a creat încă de la început mari controverse din cauza impactului negativ pe care îl are asupra mediului.

Jari Natunen a trimis anul acesta prin intermediul presei o scrisoare deschisă, acuzînd politicienii că refuză să vadă cît de importantă este poluarea și că analizele chimice ale apelor contaminate sunt falsificate de instituțiile responsabile cu protecția mediului. El reamintește că poluarea nu are loc doar în zonă minieră, ci și în lacurile în care se vărsa rîurile poluate, unde ucid flora și fauna și pun în pericol sănătatea oamenilor.

Scandalul în jurul exploatării miniere a început încă de acum cîțiva ani, cînd presa și asociațiile ecologice au semnalat în numeroase rînduri că apele din preajma minei au nivele de substanțe poluante cu mult peste limită legală și că mina a primit mult prea ușor autorizația de exploatare în zone împădurite populate apreciate pînă atunci pentru curățenia mediului. Nivelul de sulf înregistrat în apele din zonă a depășit de aproape 8000 de ori limita legală.

Praful rezultat din exploatarea minieră, alterarea biosistemului din rîuri , mirosul foarte puternic sunt tot atîtea riscuri pentru populație și natură. a fost dovedit că un lucrător a murit din cauza concentrării excesive de sulf, după cum au murit și păsările. Compania a negat luni de zile orice impact negativ asupra mediului. Și guvernul, care este acționar majoritar al firmei, și unde mai mulți miniștrii sunt acționari individuali, s-a aliniat poziției firmei, afirmînd că toate măsuratorile și autorizațiile respectă mediul.

Timp de ani de zile compania a continuat să polueze apele, populația să se plîngă și oficialii să nege orice încălcare a legii. O serie de accidente ecologice semnalate de presă, și mai ales de cel mai mare cotidian național, Helsinki Sanomat, care a afirmat că firma este vinovată de o ” serioasă crimă împotriva mediului” , au readus periodic compania în atenția publicului. Doi membri ai parlamentului au cerut în iunie 2012 Comisiei europene să investigheze situația și modul în care oficialii finlandezi încalcă obligațiile pe care țara lor și le-a asumat în protecția mediului.

Firma este investigată în prezent pentru impactul negativ asupra mediului. În total, compania a deversat în mai multe rînduri aproape 2 milioane de litri de apă poluată cu uranium și alte substanțe toxice care au ucis peștii și au crescut de 6 ori radioactivitatea în apele contaminate, făcîndu-le periculoase pentru consum. Apele rîului Lumijoki, cunoscut pentru puritatea sa, s-au colorate în roșu și portocaliu din cauza poluării.

După ce i-a dat în judecată pe cei care au semnalat moarte păsărilor datorită poluării, compania a interzis accesul jurnaliștilor la fața locului, continuînd să spună că ține situația sub control și că se angajează să curețe toată zona. Mai multe asociații au cerut o investigație guvernamentalea și închiderea minei. Scandalul a dus anul trecut la demisia ministrului economiei.

Compania, care a înregistrat pierderi de milioane de euro atît anul trecut cît și anul acesta, afectînd negativ și bugetul statului care este după cum am spus acționar majoritar, a schimbat conducerea încercînd să recîştige încrederea publicului.

Cînd ne uităm la catastrofa produsă de exploatarea minieră făcută de această companie înțelegem de ce activiștii finlandezi care doresc închiderea firmei Talvivaara au susținut și popularizat pe pagina lor internet manifestația organizată în weekend în fața ambasadei româniei din Helsinki pentru abrogarea proiectului Roșia Montană.

Exploatarea aurului, rezervat în proporție de aproape 60% din producția mondială pentru bijuterii și mai ales pieței din China și Asia, unde este zestea mireselor, poate fi făcut și cu un impact minim asupra mediului, după cum și-a propus o altă companie nordică și anume firmă suedeză Endomines, care beneficiază de finanțarea Uniunii Europene pentru dezvoltare regională și care se mîndrește că ține cont de părerea locuitorilor din zona minieră și comunică în modul cît mai transparent cu putință.