Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


VIDEO: Tornadă lângă București?

tornada.jpg

Tornadă în zona Belciugatele-Islaz?

O zi obișnuită de pescuit, pe lacurile de lângă București, s-a dovedit o ocazie mai potrivită pentru observații meteorologice. 

Lipsa peștilor din baltă a însemnat mai mult timp pentru observații în jur. Localizarea este pe o baltă din județul Călărași, în zona Belciugatele, pe drumul vechi spre Constanța, pe partea dreaptă. Mai exact, coordonatele GPS sunt 44.468146 și 26.432875. Menționez că înregistrarea reprezintă doar unul dintre cele 5 fenomene de acest gen și asemenea amploare care au avut loc în zonă în numai câteva ore. Au existat numeroase altele, de mică anvergură, aproximativ 50-60, pe care nu le mai contabilizez, considerându-le de fapt vârtejuri de paf.

Nu susțin că am filmat cu adevărat o tornadă, dar sigur cineva are o explicație în acest caz. Cât privește dimensiunile, diametrul la bază îl estimez la 6 – 7 metri, pentru că depășea lejer dimensiunile unei mașini din clasa berlină. Înălțimea cred ca ar putea fi calculată luând în considerare faptul că, la începutul filmării, ”tornada” trece pe lângă o salcie cu înălțimea de 4 metri.

Tornadă în zona Belciugatele-Islaz?