Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Bicicliştii, mai fericiţi decât şoferii

biciclete.jpg

Bicicliştii, mai fericiţi decât şoferii

Cine merge la serviciu cu bicicleta este mai fericit decât cine alege să ajungă la birou cu mașina. Este concluzia unui studiu apărut în revista Preventive Medicine și preluat de ediția franceză a publicației Huffington Post.

Desfășurat pe circa 18.000 de englezi care locuiesc la periferie, studiul demonstrează importanța mersului pe jos și pe bicicletă atât pentru corp cât și pentru sănătatea psihică.

Participanții au răspuns la întrebări despre o perioadă de cel puțin trei ani consecutivi din viață, între 1991 și 2009.

Cercetătorii de la University of East Anglia au dorit să afle dacă subiecții s-au simțit inutili, nefericiți, dacă dorm prost, etc, iar pe baza răspunsurilor, au acordat fiecărui participant un scor pentru starea de bine.

Despre rezultatele studiului, Marian Ivan, reprezentant al Comunitatii Biciclistilor din Bucureşti.

AscultăDownload

Rezultatele au indicat că persoanele care mergeau la serviciu cu mașina erau cu 13% mai susceptibile să se simtă sub presiune și incapabile să se concentreze față de cele care mergeau pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă.

Pentru ca rezultatele să fie relevante, cercetătorii au luat în considerare și alți factori care influențează în general starea de bine — cum ar fi veniturile, sănătatea sau existența copiilor — însă aceștia nu au schimbat cu nimic concluziile. De altfel, cei care au schimbat la un moment dat mijlocul de transport (trecând de la mașină la bicicletă sau la mersul pe jos) s-au simțit mai bine.