Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ecologiştii sunt în alertă. Raport alarmant, publicat vineri în Suedia

ecologistii-sunt-alerta-raport-alarmant-publicat-vineri-suedia.jpg

Schimbările climatice provoacă inundaţii în toată lumea, aici în Manila, în 2012 (Foto: Reuters/Romeo Ranoco).

Activitatea umană este responsabilă în proporţie de 50% pentru schimbările climatice din ultima jumătate de secol. Oamenii de ştiinţă sunt 95% siguri de acest lucru, mai siguri ca oricând, arată un raport ONU, de 2.500 de pagini, publicat vineri în Suedia. Documentul a fost realizat de Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice.

Cei care se aşteaptă la un scenariu de genul celui prezentat în superproducţia hollywoodiană "The Day After Tomorrow" vor fi dezamăgiţi. Nu va veni un val uriaş care să înghită New York-ul şi nici nu vor îngheţa în câteva zile oraşe întregi. Totuşi, concluziile experţilor nu sunt deloc liniştitoare. Ceva ne aşteaptă în următorul secol, iar prognozele sunt dintre cele mai sumbre.

În primul rând, care sunt cauzele? Mersul cu maşina, fabricile ce folosesc energie electrică pe bază de cărbuni, de fapt, orice lucru care duce la emiterea gazelor cu efect de seră.

La raportul Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice au lucrat aproape o mie de cercetători din întreaga lume. Un rezumat al documentului a fost prezentat vineri, iar varianta completă, de 2.500 de pagini va fi postată luni pe Internet.

Raportul din acest an întăreşte suspiciunile oamenilor de ştiinţă. În 2007, cercetătorii erau deja siguri în proporţie de 90% că omul e responsabil pentru creşterea temperaturii globale cu circa o jumătate de grad Celsius. Această creştere a provocat fenomene meteo extreme, precum valuri de caniculă, secetă şi inundaţii.

Efectele deja constatate ar putea creşte în intensitate timp de un secol sau mai mult, potrivit raportului. Fenomene meteo catastrofale sunt aşteptate să se producă o dată la 20 de ani sau chiar mai frecvent. Asta înseamnă că am putea avea mai multe tornade de gradul cinci, adică cel mai mare, precum cea produsă în luna mai a acestui an în Moore, Oklahoma. De asemenea, s-ar putea produce inundaţii din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai devastatoare sau uragane apocaliptice, după modelul Sandy sau Katrina. În plus, suprafeţe mai mari de culturi de cereale vor fi distruse de secetă, în timp ce multe păduri vor dispărea din cauza incendiilor violente. Calota glaciară s-ar putea topi aproape complet în timpul verii, iar nivelul mărilor va creşte mai departe.

 

Poziţia Greenpeace

 

Organizaţiile de mediu se mobilizează deja şi cer guvernelor să acţioneze în privinţa schimbărilor climatice. "Cea mai importantă concluzie care se poate extrage din acest raport este că încă avem posibilitatea de a alege", declară Stephanie Tunmore din partea Greenpeace. În opinia sa, "omenirea poate fie să continue să alimenteze procesul schimbărilor climatice prin arderea de combustibili fosili, fie să aleagă un alt drum", adică energia regenerabilă.

Potrivit Greenpeace, în ultimul deceniu, calota glaciară a Groenlandei s-a topit, în medie, de şase ori mai repede decât deceniul anterior. Antarctica se topeşte de şase ori mai rapid. Din 1993, nivelul mării a crescut, în medie, de două ori mai mult decât în ultimul secol, în timp ce suprafaţa de gheaţă arctică s-a diminuat semnificativ mai repede decât s-a estimat.

Există însă şi critici faţă de raportul grupului interguvernamental de experţi. Aşa-numiţii climato-sceptici spun că din cauza dimensiunii uriaşe a raportului prezentat o dată la cinci-şase ani, până la publicarea propriu-zisă a documentului, unele date s-ar putea să fie deja depăşite.