Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit mondial consacrat climei

climate_summit_2014.jpg

Summit mondial consacrat climei

Astăzi are loc la sediul ONU de la New York un summit mondial consacrat climei la care sunt aşteptaţi nu mai puţin de 120 de şefi de stat şi de guvern din lumea întreagă. Scopul întâlnirii dorite de Ban Ki-moon, secretarul general ONU, este de a relansa discuţiile care trebuie să dea naştere la un acord privind reducerea de emisii de gaze cu efect de seră anul viitor la Paris.

« E vorba de cea mai mare adunare de şefi de stat şi de guvern organizată vreodată pe chestiuni de climă » afirmă Mary Robinson, trimisa specială a Naţiunilor Unite pentru schimbările climaterice.

După eşecul negocierilor de la Copenhaga din 2009, pesimismul se instalase mai peste tot în lume, nimeni nu mai credea că se poate ajunge la un acord global privind combaterea încălzirii climei.

Aparent însă o mare parte dintre participanţii la summitul de la New York e decisă să se implice din nou în această luptă.

Optimismul a fost suscitat de recentele declaraţii ale Chinei, ţară ce s-a arătat dispusă să facă concesii. Multe speranţe se pun şi în Europa şi pachetul ei « energie » pe care trebuie să-l prezinte în curând. Se aşteaptă un gest şi de la americani care, cu toate că nu vor un acord constrângător, par acum decişi să facă nişte eforturi în direcţia reducerii de gaze cu efect de seră.

Cu un Congres ce este însă de obicei majoritar ostil unor texte privind clima, analiştii sunt de părere că marja de manevră a lui Barack Obama este foarte mică.

Dacă liderul de la Casa Albă are cel puţin voinţa de a face un efort chiar şi minim, alţi lideri mondiali sunt de-a dreptul sceptici faţă de ideea de a acţiona contra încălzirii climei. E cazul reprezentanţilor din Canada, Rusia şi Australia. Premierul acestei ţări nu a prevăzut dealtfel să vină la New York după ce în trecut afirmase că « încălzirea climei este o tâmpenie absolută ».