Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Slovacia interzice cianura în minerit

slovacia_interzice_cianura_in_minerit.jpg

Slovacia interzice cianura în minerit.

Parlamentarii slovaci au adoptat pe 12 septembrie un nou amendament al legii minelor. Tehnologia pe bază de cianură, folosită de industria minieră la extracţia aurului, a fost astfel interzisă, potrivit unui comunicat al organizaţiei Alburnus Maior.

Adunarea Generală a Parlamentului slovac a adoptat în plenul său amendamentul menţionat.

Iniţiativa a venit din partea SMER, partidul de guvernământ, care are o majoritate confortabilă în Parlament.

Slovacia se alătură astfel altor state care au interzis deja folosirea cianurii în minerit, cum ar fi Cehia sau Ungaria, se arată în comunicatul Alburnus Maior.

În cazul Slovaciei, interzicerea cianurii a venit ca răspuns la proiectele miniere de extragere a aurului, planificate în Kremnica şi Detva.

"A fost un efort considerabil, dar am făcut progrese substanţiale pentru a opri exploatările toxice de aur nu numai în Kremnica, dar peste tot în Slovacia", a declarat un membru al grupului de iniţiativă "Kremnica nad Zlato" ("Kremnica dincolo de aur").

"Suntem încrezători că victoria noastră va încuraja şi alte comunităţi să lupte în ţările lor pentru un viitor curat şi pentru interzicerea cianurii. Mai mult, Slovacia ar trebui să fie de asemenea un exemplu pentru oficialii UE care trebuie să oprească practicile miniere toxice din Europa şi să pună în aplicare voinţa cetăţenilor europeni de interzicere a cianurilor", a mai afirmat activistul ecologist, citat de comunicatul organizaţiei Alburnus Maior.